BiH zaradi strupov mleko vrnila Sloveniji

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Oblasti v BiH zaradi prisotnosti aflatoksinov zavrnile mleko iz Slovenije. Ljubljanske mlekarne: Naši vzorci kažejo drugače. Oporečno tudi Mercatorjevo mleko na Hrvaškem
Oglej si celoten članek

Oblasti BiH so pri kontroli uvoza mleka dveh slovenskih proizvajalcev – Ljubljanskih mlekarn in kranjske kmetijske zadruge Sloga – zaznale povišane vrednosti aflatoksina, zato so ti dve pošiljki zavrnile.

"Pri pošiljki iz Ljubljanskih mlekarn je šlo za en tip mleka, količina te pošiljke pa je bila relativno manjka," je za STA povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Jernej Drofelnik.

Kranjska zadruga Sloga v mlekarne v BiH izvaža surovo mleko.

Analize pri nas kažejo drugače

Na Ljubljanskih mlekarnah so pojasnili, da so na meji z BiH vzorčili Alpsko mleko Omega 3 z 1,6 odstotki mlečne maščobe in rokom uporabnosti 30. marec 2013. "V Sloveniji je analiza istega mleka, ki jon je izvedel akreditiran laboratorij Inštituta za higieno in patologijo prehrane živali pokazala, da ej vzorec ustrezen in vrednost aflatoksinov ne presega zakonsko predpisanih vrednosti," so zapisali.

Monitoring na prisotnost škodljivih snovi v surovem mleku izvajajo že več kot deset let. "V vseh teh letih prisotnost aflatoksinov nikoli ni bila ugotovljena," pravi direktorica sektorja za kakovost in okolj Neva Makuc.

Pošiljka navedenega mleka je v celoti skladiščena v hčerinski družbi Ljubljanskih mlekarn, PPM Tuzla.

Oblasti BiH so poleg pošiljk slovenskega mleka ustavile uvoz pošiljk mleka iz Srbije, Madžarske in Nemčije.

Oporečno tudi Mercatorjevo mleko

Prekomerne vrednosti aflatoksinov M1 je hrvaška sanitarna inšpekcija našla tudi v trajnem mleku blagovne znamke Mercator, ki ga za slovensko trgovsko verigo proizvajajo v Tuzli v BiH.

Izmed 12 vzorcev mleka iz hrvaških trgovin, so oporečnost ugotovili pri štirih. Največ aflatoksinov so našli v trajnem mleku znamke Meggle z 2,8 odstotka maščob, kjer je vrednost dovoljeno presegla kar za sedem krat.

V Mercatorjevem mleku z 2,8 odstotka maščob in Dukatovem trajnem mleku s 3,8 odstotka maščob ter v Lidlovem trajnem mleku z 2,8 odstotka maščob, ki ga tudi proizvajajo v BiH, je najdena vrednost aflatoksinov le za malenkost presegla dovoljeno.

Analizirali so štiri vrste mleka iz Hrvaške, pet iz BiH in tri iz EU.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 09:31 21. Februar 2013.

    kaj smo TAKo dno od dna..?? Da izvažamo strupeno mleko?? In sped noben ni odgovoren...

  • 15:10 19. Februar 2013.

    Kdor bo izumil analizator hrane za domačo uporabo, bo zelo bogat. En poceni spektrometer bi morda že zadostoval, potem pa …

  • 12:59 19. Februar 2013.

    me prov zanima kva se bo s temu mlekam zgodil, če ga naujo sam prekuhal pa na police dal u …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.