Od tega datuma na voljo nove osebne izkaznice

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Novi zakon, ki ureja področje osebne izkaznice, je že začel veljati, vendar pa nove, biometrične izkaznice še ne morete dobiti.
Oglej si celoten članek

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni izkaznici je začel veljati 3. aprila 2021, uporabljati pa se bo začel devet mesecev po uveljaviti. To pomeni, da se bodo nove biometrične in elektronske osebne izkaznice pričele izdajati 3. januarja 2022. 

"Veljavnost osebnih izkaznic se ne bo spreminjala," pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve. "Otrokom do dopolnjenega tretjega leta starosti se bo izdala osebna izkaznica z veljavnostjo treh let, otrokom od tretjega do osemnajstega leta, z veljavnostjo pet let, polnoletnim osebam do sedemdesetega leta starosti z veljavnostjo deset let, državljanom, ki bodo vložili vlogo po dopolnjenem sedemdesetem letu starosti, pa se bo izdala osebna izkaznica s trajno veljavnostjo."

Kot velja že zdaj, bo tudi za novo biometrično osebno izkaznico veljalo, da se bo posameznikom, ki so v obdobju petih let pred vložitvijo vloge pogrešili, izgubili ali sta jim bili odtujeni dve osebni izkaznici, izdala osebna izkaznica z veljavnostjo enega leta. Eno leto bo veljala tudi osebna izkaznica, izdana posameznikom, ki so v postopku preverjanja resničnosti prijave in imajo v Sloveniji prijavljeno zgolj začasno prebivališče.

"Novost pa bo izdaja osebne izkaznice z veljavnostjo enega leta, če odvzem prstnih odtisov (ko bodo po novem zapisani na čipu osebne izkaznice) ne bo mogoč zaradi poškodbe rok začasne narave (npr. opeklina vseh prstov ipd.)," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Cena nove osebne izkaznice še ni znana, saj je pogojena z izvedbo javnega naročila.

Foto: Žurnal24 osebna izkaznica

Elektronska identiteta bo dodeljena avtomatsko

Osebe, ki bodo dopolnile 12 let, bodo ob izdaji biometrične osebne izkaznice avtomatsko prejele elektronsko identiteto. "Državljan ne bo mogel izbirati ali želi novo osebno izkaznico z elektronsko identiteto ali brez nje. Lahko pa se bo seveda odločil, da elektronske identitete ne bo aktiviral in uporabljal," razlagajo pristojni. 

Kot doslej bo tudi nova biometrična osebna izkaznica klasičen dokument za izkazovanje istovetnosti in državljanstva imetnika ter potovalni dokument v države, kamor je vstop z osebno izkaznico mogoč. Poleg tega pa bo nova osebna izkaznica omogočala tudi elektronsko identifikacijo in avtentikacijo za dostop do elektronskih storitev ter elektronsko podpisovanje skladno s predpisi, ki urejajo elektronsko identifikacijo in elektronski podpis.

"Funkcionalno bo poleg biometričnih podatkov, ki bodo zapisani na čipu (in se bodo lahko uporabljali le za preverjanje verodostojnosti osebne izkaznice in istovetnosti imetnika osebne izkaznice pri prehajanju države meje), osebna izkaznica postala tudi nosilka sredstva elektronske identifikacije, saj bo vsebovala dve sredstvi elektronske identifikacije (visoke in nizke ravni zanesljivosti) in kvalificirano potrdilo za elektronski podpis. Uporaba te funkcije osebne izkaznice bo sicer določena z Zakonom o elektronski identifikaciji in elektronskem podpisu. Osebna izkaznica bo zato lahko priglašena kot nacionalni dokument za čezmejno elektronsko poslovanje. Ker bo osebna izkaznica postala tudi nosilka sredstva elektronske identifikacije, se bo z osebno izkaznico lahko opravljalo tudi storitve na področju zdravstva. Te bodo prilagojene poslovanju preko elektronske identifikacije," funkcionalnosti nove osebne izkaznice opišejo na ministrstvu. 

V primeru uporabe osebne izkaznice na področju zdravstva je treba vedeti, da bodo storitve "prilagojene uporabi nove osebne izkaznice v smislu uporabe sredstva elektronske identifikacije nizke ravni zanesljivosti. Zdravstvene kartice se zaradi uporabe novih osebnih izkaznic ne bodo ukinjale."

Osebne izkaznice, ki so trenutno v veljavi, bodo posamezniki lahko uporabljali, dokler se jim ne izteče veljavnost. Komur osebna izkaznica velja na primer do leta 2025, bo lahko do takrat uporabljal še staro osebno izkaznico. Kdor bi želel staro osebno izkaznico zamenjati z novo tudi pred potekom veljavnosti, bo to lahko storil. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.