Birokracija brez primere: Nosečnico bi pošiljali po dodatne anekse

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Čeprav ima center za socialno delo vse podatke, mora nosečnica oziroma mlada mamica k delodajalcu po dodaten aneks h pogodbi, da bi lahko oče otroka namesto nje v času porodniške uveljavljal skrajšan delovnik. Birokracija brez primere.
Oglej si celoten članek

Oče dvoletnika, ki ni želel biti javno imenovan, je želel v času druge porodniške svoje partnerke uveljavljati krajšan delovnik, kjer bi mu država deloma plačala prispevke za socialno varnost od sorazmernega dela minimalne plače. A ker je pred porodniškim dopustom krajši delovnik koristila tudi mama, mu je center za socialno delo v Ljubljani zaradi birokratskega zapleta to pravico zavrnil.

Pravico ima, čeprav koristi od nje nima

Zakaj? Mama dvoletnika je namreč z delodajalcem sklenila aneks k pogodbi in posledično dobila tudi odločbo o pravici do krajšega delovnega časa do otrokovega tretjega leta starosti. Ob začetku druge porodniške pa je dobila sklep, da se ustavi plačevanje prispevkov, ne pa tudi, da ji pravica preneha. In kot je pojasnil predstavnik ministrstva za delo Gregor Resman to v državnih evidencah pomeni, da "če mati te pravice ne prekine, je tudi v času materinskega oziroma starševskega dopusta do nje upravičena", pa čeprav se ji v tem času iz tega naslova ne plačujejo prispevki.

Dodatna pogodba in prijava, čeprav se nič ne bo spremenilo

Da bi pravico lahko uveljavljal drugi partner, mora po pojasnilih centra za socialno delo in ministrstva za delo mati spremeniti delovni čas pri delodajalcu nazaj na polni in s pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas na centru za socialno delo sporočiti spremembo. Ta ji bo nato pravico do plačila prispevkov ukinil, jo odjavi iz zavarovanja in nato jo bo delodajalec prijavil za polni delovni čas. A ker je na porodniškem dopustu, bo država zanjo še naprej plačevala prispevke.

Šele ko bo mama, ki v tem času skrbi tudi za novorojenčka, z delodajalcem ponovno podpisala pogodbo in jo posredovala centru, bo lahko oče uveljavljal pravico do krajšega delovnega časa za prvega otroka.

Zaradi absurdnosti situacije se je oče odločil, da se bo pritožil, saj meni, da je bil namen zakonodajalca pri pravici do krajšega delovnika jasen, da je tako kot starševski dopust tudi krajši delovnik namenjen obema staršema. Kot kažejo podatki, ga sicer v večini koristijo le ženske.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.