Blaženje koroške socialne bombe

Foto: Žurnal24 Prva denarna pomoč za nekatere delavce Preventa bo že ta mesec. (Foto: Nino Verd
Svetlikovo ministrstvo predstavilo različne oblike pomoči za delavce Preventa. Prva denarna pomoč za nekatere že ta mesec. Pahor lobira pri Merklovi in Sarkozyju.
Oglej si celoten članek

Še vedno iščejo kupca
Gospodarska ministrica Darja Radić tudi danes nadaljuje pogajanja z morebitnimi kupci Preventa. V igri so še tri družbe, resne namene s slovenjgraškim podjetjem pa naj bi po naših informacijah imela le ena.
Premier Borut Pahor naj bi medtem obljubil, da bo prek poznanstva z nemško kanclerko Angelo Merkel poskušal zagotoviti, da Mercedes kljub zdajšnji prekinitvi proizvodnje prevlek za avtosedeže posla s Preventom ne bo prekinil. Stike pa poskuša navezati tudi s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, ki naj bi pomagal urediti posel za francoski Renault.

Do zdaj je sto delavcev Global Preventa oddalo popolne vloge za izredno denarno pomoč, ki znaša 229 evrov, kar pomeni, da bodo denar prejeli že avgusta, naslednje izplačilo pa septembra, je povedala direktorica Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec Boža Vitežnik Raj.

CSD kar na sedežu podjetja zbira vloge za različne oblike socialnih pomoči za 1.260 delavcev, ki jim grozi odpoved. S pomočjo sindikata so pripravili seznam najbolj ogroženih – delavcev – zakoncev ali samohranilk oziroma samohranilcev. Ti lahko zaprosijo za pomoč, ki znaša od 367 do 527 evrov, odvisno od razmer posameznika.

Poleg obrazcev in informacij o kriterijih za določene oblike socialne pomoči bodo socialni delavci nudili tudi psihosocialno pomoč. "Želimo, da imajo ljudje občutek, da nismo pozabili nanje!" je dejala Vitežnik Rajeva in omenila, da so prestavili dopuste in delo maksimalno podredili razmeram na Koroškem. Napovedala je, da bodo vloge reševali v najkrajšem možnem času. Vse je namreč odvisno od tega,  kdaj bo sodišče potrdilo stečaj Prevent Globala.

To je poudaril tudi vodja območne enote zavoda za zaposlovanje v Velenju Robert Rajšter. Tudi tam se pripravljajo na nove brezposelne, dobrih 900 se jih bo – po potrditvi stečaja – registriralo prav na velenjskem zavodu. Načrtujejo, da bi lahko v šestih dneh evidentirali brezposelne, ki bi bili potem upravičeni do denarnega nadomestila. Če postanejo brezposelne osebe avgusta, bi bilo izplačilo lahko septembra, če pa se potrditev stečaja zamakne v september, bo tudi izplačilo za primer brezposelnosti prišlo z zamikom, je razložil Rajšter, ki si bo prizadeval za dobro sodelovanje s stečajnim upraviteljem.

Bo pa delavcem na voljo tudi denar iz jamstvenega in preživninskega sklada, ki upravičencem lahko izplača neizplačane plače za zadnje tri mesece pred datumom prenehanja delovnega razmerja, neizplačana nadomestila plače za čas neizrabljenega letnega dopusta in odpravnino v višini največ ene minimalne plače, je pojasnil direktor sklada Branko Omerzu in spomnil, da imajo delavci pravico terjatve prijaviti tudi v stečajno maso.

Vodja sektorja za programe zaposlovanja na ministrstvu za delo Zoran Katolenko je povedal, da se na Koroškem pričakuje rast brezposelnosti v višini 15 odstotkov, da pa bodo območni zavodi za zaposlovanje za vse odpuščene delavce pripravili individualne poslovne načrte ter ustrezna dodatna izobraževanja, usposabljanja in druge ukrepe, ki so v Murski Soboti prinesli rezultate.

"Zagotavljamo, da bodo centri za socialno delo, zavod za zaposlovanje ter jamstveni in preživninski sklad v najkrajšem možnem času zagotovili pravice in izplačila za vse, ki bodo do njih upravičeni," je na tiskovni konferenci povedala državna sekretarka ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.