Bliže kot so volitve, bolj so rezultati tesni

Foto: Anže Petkovšek Volitve županov in članov občinskih oziroma mestnih svetov.
Foto: Anže Petkovšek Volitve županov in članov občinskih oziroma mestnih svetov.
Odločala bo volilna udeležba.
Oglej si celoten članek

Anketa, ki jo je za časnik Večer opravila agencija Ninamedia kaže na zelo enakovreden vstop tekmecev v drugi krog. Nekdanji župan Franc Kangler, ki so ga natanko pred šestimi leti odnesle mariborske vstaje ima minimalno prednost 1,6 odstotka pred znanim mariborskim poslovnežem in gostincem Sašem Arsenovičem, zmagovalcem prvega kroga.

Večina volilcev Fištravca bo za Arsenoviča

Foto: Mediaspeed Saša Arsenovič Za Arsenoviča je v prvem krogu glasovalo 38,16 odstotka volivcev, za Kanglerja pa 31,37. Glasovi so se v prvem krogu, ko se je pomerilo 18 kandidatov, razpršili. 

Polovica tistih, ki so glasovali za aktualnega župana Andreja Fištravca, bi svoj glas v drugem krogu namenila Arsenoviču, nekaj manj kot 30 odstotkov pa Kanglerju. Petina Fištravčevih volivcev še ne ve, komu bo dala svoj glas.

Najbolj neodločeni so tisti, ki so v prvem krogu volili LMŠ-jevo Lidijo Divjak Mirnik in neodvisne Melite Petelin, saj polovica volivcev Mirnikove in kar 57 odstotkov volivcev Petelinove sredi tedna še ni vedelo, kako bi glasovali.

Arsenoviča so v drugem krogu podprle štiri stranke, ki so imele v prvem krogu svoje kandidate: Stranka medgeneracijske solidarnosti in razvoja (SMSR), Stranka mladih - Zeleni Evrope in Lista mladih. Kanglerja so pred prvim krogom podprli v NLS, SLS, SDS. 

V Kopru poraženi kandidati večinoma podprli Bržana

Foto: Aleš Bržan/Facebok Aleš Bržan Prav tako je vse odprto v Kopru, kjer se bosta v drugem krogu pomerila aktualni župan Boris Popovič, ki je zmago pričakoval že v prvem krogu in Aleš Bržan, ki v primeru zmage napoveduje spremembo v vodenju občine.

Boris Popovič je bil nepremagljiv na treh lokalnih volitvah in mora v drugi krog tako prvič. V prvem krogu je Popovič sicer prejel 44,6, vendar v drugem krogu ne more pričakovati gladke zmage. 

Nekdanjega priljubljenega radijca Bržana, ki je z Listo Aleša Bržana prejel 30,5 odstotka glasov, je pred nedeljskim drugim krogom podprlo kar devet od preostalih 11 županskih kandidatov: Gašpar Gašpar Mišič (lista Naš kraj/lista Gašparja Gašparja Mišiča/ZZP), Olga Franca (skupina volivcev/gibanje Skupaj), Marjan Križman (SD), Viktor Markežič (SMC), Valter Krmac (Oljka), Nevio Miklavčič (SLS), Zlatko Gombar (Dobra država), Marko Brecelj (Stranka Akacije) in Alan Medveš Foto: Žurnal24 Matej Arčon (Levica).

Kranj: Tekma med političnim novincem in občinskim svetnikom

V mestni občini Kranj se bosta v drugem krogu volitev za novega župana pomerila politični novinec Matjaž Rakovec, ki ga predlaga SD in mestni svetnik Zoran Stevanović, ki je kandidiral s podporo skakalca Roberta Kranjeca.
Rakovca sta podprla protikandidata v v prvem krogu Robert Nograšek in Primož Terplan, že pred prvim krogom pa tudi DeSUS in stranka Povezane lokalne skupnosti.

Nova Gorica: Močna lokalna podpora Arčonu

Veliko število županskih kandidatov je v prvem krogu volitev rezultat razpršilo tudi v Novi Gorici. Aktualni župan Matej Arčon je prejel 44 odstotkov podpore Luka Manojlović pa je zbral dobrih 16 odstotkov glasov podpore. V SDS so pred nedeljskimi volitvami nevtralni, nobenega od kandidatov niso podprli v SD, od koder so sporočili še, da se nikakor ne strinjajo s sedanjim načinom vodenja občine. 

Naj volilci volijo po svoji lastni presoji, sicer sporočajo ostale liste in županski kandidati iz prvega kroga. 
Aktualnega župana v drugem krogu volitev podpirajo v stranki DeSUS, v Listi obrti in podjetništva, v Listi Roberta Goloba, v Listi Mirana Müllnerja. Mateja Arčona podpira tudi Lista za Solkan, Povezani za Goriško, Lista Trnovske in Banjške planote ter Lista za razvoj Podeželja. 


Bo Ptuju zavladala ženska?

Foto: Žurnal24 Štefan Čelan bo vložil tožbo zoper državo zaradi dolgotrajnega sojenja: “Sodni p Drugi krog županskih volitev bo tudi v najstarejšem slovenskem mestu. Na Ptuju se za položaj župana se v drugo ni potegoval trenutni župan Miran Senčar. V drugem krogu se bosta pomerila kandidatka SD Nuška Gajšek in Štefan Čelan, kandidat s podporo občanov. Gajškova je prejela nekaj manj kot 28 odstotkov glasov, nekdanji župan, ki se želi po štirih letih premora vrniti v mestno hišo, pa nekaj manj kot 25 odstotkov.

Tako Gajškova kot Čelan prihajata z levosredinskega političnega pola - Čelan je bil namreč dolgo župan iz vrst LDS. 

Slovenj Gradec: Aktualni župan dobil manj od izzivalca

V Slovenj Gradcu sta se v drugi krog županskih volitev uvrstila neodvisna kandidata – zdajšnji župan Andrej Čas in direktor javnega zavoda Spotur Slovenj Gradec Tilen Klugler, ki ga podpirajo štiri politične stranke (SD, DeSUS, SMC in SLS) in dve neodvisni listi.  

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.