"Blok 6 – spomenik korupcije"

Foto: mediaspeed
Foto: mediaspeed
Goran Klemenčič. Šefu supertožilcev Hariju Furlanu bo predlagal ustanovitev specializirane skupine. Minister Černač. Za Teš 6 včeraj ni imel časa, bo pa "o tem govoril v četrtek po seji vlade".
Oglej si celoten članek

"Teš 6 je simbol največje korupcije v Sloveniji. Vlada bi morala projekt ustaviti, doslej zgrajen objekt pa razglasiti za slovenski spomenik korupcije v opomin, da se poslov v Sloveniji nihče več ne bo loteval tako netransparentno. To, da je projekt predaleč, da bi ga ustavili, so laži. Prihranili bi 800 milijonov evrov, ki jih še nismo plačali." Tako ostra opozorila ne prihajajo iz ust okoljevarstvenikov, ampak iz gospodarstva, ki zgroženo opazuje, kaj se dogaja okrog Teša 6, zgane pa se ne nihče.

"Če bi se kdo v državi menda resno lotil preiskovanja mreže, bi kaj hitro ugotovil, da je v Tešu vrsto let veljal tihi dogovor, da lahko vsi po malem kradejo," pravi eden od virov. "Ker vsak skrbi za svojega izvajalca, bi bilo treba vse odločanje iz Šoštanja prenesti v Ljubljano, sicer tega ni mogoče presekati," menijo naši viri in dodajajo, da gre ljudem tudi v lokalni skupnosti ob novih in novih podrobnostih o poslovanju "šoštanjske naveze", ki prihajajo na dan, "že na bruhanje".

Že znani očitki

Potem ko je bila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Goran Klemenčič, prejšnji teden deležna očitkov, da je primer Teš 6 že več kot eno leto v predalu, je včeraj, da bi dokazala nasprotno, postregla z "vmesnimi ugotovitvami in stališči". V osemstranskem dokumentu tako med drugim navaja: "Iz dosedanjih ugotovitev in zaznav komisije v zvezi s projektom Teš 6 izhajajo: sumi več kaznivih dejanj, nasprotje interesov, kršitve določb s področja lobiranja in opustitve dolžnega ravnanja posameznih nosilcev javnih funkcij."

Imen v dokumentu seveda ni. Se pa večinoma ve, na koga letijo očitki in sumi. Tako na primer poslovodstvo Teša (od podpisa pogodbe z Alstomom pa vse do novembra 2010 je bil to Uroš Rotnik, op. p.) nadzornemu svetu (NS) ni posredoval vseh razpoložljivih informacij, da bi ta lahko sprejemal strokovno in pravno korektne odločitve. Pri poslovanju s tremi dobavitelji pa je celo prikazoval manjšo vrednost pogodb, da ni potreboval soglasja NS. A tudi nadzorniki Teša (večino časa jih je vodil Djordje Žebeljan) in vodstvo Holdinga Slovenske elektrarne (Jože Zagožen, pozneje ga je nasledil Borut Meh) so slabo nadzorovali poslovodstvo Teša, ugotavlja KPK.

KPK poizvedovala v Švici

Klemenčič zato napoveduje, da bo novemu specializiranemu državnemu tožilstvu, ki ga je pred dobrim tednom prevzel Harij Furlan, predlagal ustanovitev "specializirane preiskovalne skupine". Poleg tega so na KPK potrdili, da so od švicarskega tožilstva, ki je z več deset milijoni evrov novembra lani oglobilo Alstom zaradi podkupovanja, tudi že "pridobili določene informacije". Koga bremenijo, pa zaradi "predkazenskega postopka, ki je v teku", ne morejo razkriti.

Z ministrstva za infrastrukturo, na katerem pripravljajo poročilo o projektu, da bi lahko na vladi v četrtek poroštvu rekli da ali ne, pa so nam včeraj po tem, ko smo jim poslali vrsto vprašanj, sporočili le, da je minister ves čas zaseden, a "bo o tem govoril v četrtek po seji vlade".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:09 22. Februar 2012.

    ko pa so pozvani k transparenemi odločanju, pa je vse tiho... http://ustavimotes6.si/

  • 23:04 21. Februar 2012.

    Ja, to je spomenik korupcije, a hkrati tudi spomenik (ne)znanim junakom: Rotnik, Vizjak, Zagožen, Janša...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.