Blokirani Bistričani

Foto: Žurnal24 “Avtocesta proti Jelšanam je državnega pomena, vsekakor pa je treba upoštevati t
Avtocesta proti Jelšanam. Čez območje svoje občine je nočejo niti Postojna niti Pivka niti Divača.
Oglej si celoten članek

Postojna, Ilirska Bistrica. “Naše območje je že zdaj preobremenjeno z državno prometno infrastrukturo,” pravijo na postojnski občini, ki je ta teden prižgala rdečo luč umestitvi avtoceste med Jelšanami in avtocesto Postojna–Divača na območje občine.

Župan Občine Pivka Robert Smrdelj je že pred časom poudaril, da je tudi zanje sprejemljiva le trasa, ki se bo dotaknila pivške industrijske cone, nato pa kar se da hitro zapustila območje občine. Tudi divaška občina še enemu kraku avtoceste na svojem območju, po Vremski dolini, ni naklonjena, čeprav je ta varianta menda ekonomsko najbolj upravičena.

“Čim bližje Postojni”
Edina zainteresirana za avtocesto je Občina Ilirska Bistrica, čeprav avtocesta ne sme biti edina rešitev za naše gospodarske težave,” pravi Emil Rojc, župan Občine Ilirska Bistrica, za katero bi bila po njegovih besedah najugodnejša tista trasa, ki bi se na avtocesto A1 priključila čim bližje Postojni. Ali gre pri ravnanju sosed za politično nagajanje, ne želi komentirati. “Dvomim pa, da je lahko nasprotovanje določene lokalne skupnosti nepremostljiva ovira,” še pravi.

Za nas je sprejemljiva le trasa, ki ne bo šla prek krajev v Pivški in Košanski dolini.
Miljana Butina Smrdel, Društvo Zelene dolin

Postojnčani predlagajo, naj vlada prometno povezavo proti Jelšanam raje rešuje z rekonstrukcijo magistralne ceste in regionalno obvoznico mimo vasi.

Postopki še dolgi

Na ministrstvu za okolje in prostor (Mop) so nam včeraj povedali, da je trenutno v izdelavi predlog variant, ki bodo vključene v obravnavo v študiji variant. Na tej podlagi bo Mop pridobil smernice nosilcev urejanja prostora in usmeritve lokalne skupnosti oziroma javnosti, predlog najustreznejše variante pa bo nazadnje potrdila vlada.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.