Blokiranje pogajanj ni uradno stališče

Foto: Žurnal24 10102007_bobo_ribic_morje_jadran_edited-1
V Rimu in Ljubljani niso potrdili, da bi zaradi napovedi Hrvaške, da bo do 1. januarja 2008 ERC razglasila tudi za članice EU, preprečili odprtje poglavja o zunanjih odnosih.
Oglej si celoten članek

Napovedi, da bosta Italija in Slovenija ustavili hrvaška pogajanja z Evropsko unijo zaradi napovedane uveljavitve hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu tudi za članice EU, so  "razmišljanja nekaterih", ki ne odražajo uradnega stališča sosednjih držav, je na Reki dejal hrvaški predsednik Stipe Mesić.

V odgovoru na novinarsko vprašanje o zapletih z ERC je Mesić dodal, da Hrvaška sodeluje in bo sodelovala z Italijo in Slovenijo. Vodja hrvaških pogajalcev z EU Vladimir Drobnjak je v torek v Bruslju zatrdil, da se bo Hrvaška zagotovo sestala z Italijo in Slovenijo glede ERC, vendar o datumu ni želel ugibati.

Hrvaška bo v petek na medvladni konferenci o pristopnih pogajanjih z EU odprla dve novi poglavji v pogajalskem procesu – poglavje o zaščiti potrošnikov in zdravja ter poglavje o zunanjih odnosih. Ob tem so se v medijih pojavili namigi, da bi utegnili Slovenija in Italija zaradi napovedi Hrvaške, da bo ERC do 1. januarja 2008 razglasila tudi za članice EU, preprečiti odprtje poglavja o zunanjih odnosih.

V Ljubljani in Rimu navedb niso potrdili, slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel pa je v torek v Ljubljani povedal, da ima Slovenija v zvezi s poglavjem o skupni zunanji in varnostni politiki "zadržek, ki pa je tehnična okoliščina, ki jo lahko kandidatka odpravi v najkrajšem možnem času". Kdaj naj bi se odprlo to pogajanje, sicer še ni znano.

Italijanski premier Romano Prodi pa je v sredo v Bruslju opozoril, da morajo vprašanje uveljavitve ERC skupaj rešiti Hrvaška, Italija, Slovenija in Evropska komisija.

Hrvaški predsednik je danes na Reki komentiral tudi kritike, ki so bile objavljene v italijanskem tisku in usmerjene na uporabo ladij hrvaške vojaške mornarice za naloge obalne straže. Poudaril je, da je Hrvaška "majhna in ne preveč bogata dežela", ki si ne more privoščiti porabe denarja za nekaj, kar že ima. Če bi Hrvaški kdo dal sredstva, bi jih tudi z veseljem sprejela, saj sprejema nasvete in denar, je še poudaril Mesić.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.