Bo Južni tok zaobšel Slovenijo?

Foto: Žurnal24 main
Potem ko sta ruski Gazprom in grška Desfa v Moskvi podpisala dogovor o skupnem podjetju Južni tok Grčija, so se v javnosti pojavila ugibanja, da naj bi zaradi tega lahko plinovod zaobšel Slovenijo.
Oglej si celoten članek

Kot je mogoče razbrati iz členov pogodbe, bosta podjetji v Atenah ustanovili podjetje, ki bo zadolženo za izgradnjo in raziskovanje grškega dela plinovoda Južni tok. Sama vrednost naložbe pa je ocenjena na milijardo evrov.

Grčija se je sicer projektu pridružila leta 2008. Plinovod Južni tok bo tako razdeljen v dva dela. En del naj bi se tako po načrtih iz Bolgarije nadaljeval preko Srbije, Madžarske, Hrvaške, Slovenije in Avstrije v srednjo Evropo, drugi del pa naj bi šel prek Grčije do južne Italije.

Po pisanju časnika Delo naj bi v Gazpromu načrtovali še en krak, ki vodi iz Madžarske do Avstrije in potem do Italije in ki naj bi za nekatere v Geoplinu pomenil potrditev bojazni, da bo plinovod obšel Slovenijo in da bi s tem ostali brez prihodkov od prenosa plina. V ozadju naj bi stala predvsem italijanska podjetja.

Direktor družbe Geoplin plinovodi Marjan Eberlinc je za zurnal24.si povedal, da jim v družbi ni znan vir informacij, ki bi lahko potrdil poročanje omenjenega časnika.

Kot je dejal, sta družbi Geoplin plinovodi in družba OAO Gazprom konec maja podpisali pogodbo o sodelovanju za izdelavo investicijske študije (FSA – Feasibility Study Agreement).

"Le-ta bo v celoti izdelana v sredini prihodnjega leta in bo lahko dala odgovore o ekonomskih, tehničnih, okoljskih in pravnih vprašanjih razvoja projekta Južni tok," je še dejal Eberlinc in izrazil presenečenje nad poročanjem omenjenega časnika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.