Bo Pličanič vrnil denar za službena kosila?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ni šlo za zapravljanje, investicija v kosila so bile več kot upravičene, pravi Senko Pličanič, ki je v času svojega ministrovanja bogato trošil za službena kosila z veliko alkohola. Očitki so po njegovem neutemeljeni, o vrnitvi denarja ne razmišlja.
Oglej si celoten članek

"Prepričan sem, da pri službenih srečanjih, ki so potekala ob kosilih, ni šlo za zapravljanje. Je državni protokol zapravljanje? So politična srečanja ob kosilih in večerjah zapravljanje? So sprejemi za funkcionarje, diplomate in novinarje zapravljanje? So poslovna kosila zapravljanje? Ne, gre za investicije v uspešne dolgoročne odnose. To je jasno povsod po svetu," pravi Senko Pličanič, minister za pravosodje v vladi Alenke Bratušek.  

V Asu večinoma v dvoje

Kot smo poročali včeraj, je Pličanič v letu in pol za službena kosila porabil 6800 evrov. 70 kosil je imel v gosilni As, od tega kar 40 v dvoje. Vprašali smo ga, ali informacije držijo in ali namerava denar, če ta ni bil porabljena za službena kosila, vrniti. 

"Kot minister sem skrbno pazil na porabo in se držal vseh omejitev, kot so določene z veljavnimi predpisi. Moje ministrovanje je bilo intenzivno ter je bilo zato tudi veliko domačih in tujih stikov.  Vsa srečanja so bila organizirana transparentno in vsi stroški pregledno evidentirani ter skladni s predpisi o reprezentanci," pravi nekdanji minister. 

Poraba alkohola ni bila omejena

Po podatkih, ki so jih pridobili v Info hiši, je pomemben del stroškov delovnih sestankov oziroma kosil v Vili As predstavljal alkohol.Tudi, če sta bili na sestanki dve osebi, se je pilo iz buteljk. Na službeno kartico je Pličanič kupoval tudi cigarete.

Tudi v ostalih restavracijah so stroški za alkoholne pijače so v nekaterih primerih dosegli skoraj tretjino računa, kot je to v primeru računa Terme Krka z dne 29.1.2014 (na fakturi v skupni višini 1.857,20 evrov je skupni znesek za alkoholne pijače 517,00 evrov). 

"Več kot upravičena investicija"

Pličanič je prepričan, da so bila poslovna kosila več kot upravičena investicija. "V času mojega ministrovanja se je edinkrat v zgodovini naše države zgodilo, da se je ob uspešnih pogajanjih s sindikati zmanjšal javni sektor in s tem obremenitev za gospodarstvo in prebivalstvo. Prav tako smo uspešno dopolnili insolvenčno zakonodajo, v javno-zasebnem partnerstvu s tujim investitorjem zagotovili delo za zapornike in razbremenili državni proračun tega stroška ter naredili še marsikaj za novo gospodarsko rast in nova delovna mesta."

"Ker mi nimajo očitati kaj političnega, mi očitajo zapravljanje"

Nekdanji minister torej meni, da glede porabljenega denarja ni nič spornega, da gre za neutemeljene očitke, "ki niso ne prvi in žal najbrž tudi ne zadnji". "Tako so mi očitali, da sem zapravljal in na državne stroške adaptiral moje stanovanje. Da sem kupoval lestence in televizije. V resnici je šlo za redno vzdrževanje stanovanja v državni lasti. Ker je očitno vsem jasno, da ni kaj oporekati mojemu političnemu delu in strokovnemu znanju, se vedno znova pojavijo neutemeljeni očitki o zapravljanju."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 08:58 25. Februar 2016.

    Kosilo/večerja+vino=odličen odskok za skok v posteljo. Iz davkoplačevalskega denarja. Ni kaj, res dobra investicija.

  • Sj zato pa imamo državo tako kot je. Najbolj pomembne stvari sprejemajo politiki ko so pijani. Bolano.

  • 18:02 24. Februar 2016.

    Verjetno sta s Kuljajko jedla štruklje brez Štruklja in zalivala z dobrim vinom...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.