Bo Portugalski uspelo?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Portugalsko ustavno sodišče je v petek zavrnilo več varčevalnih ukrepov, ki jih je nameravala uvesti desnosredinska vlada.
Oglej si celoten članek

Zaradi odločitve sodišča bo premier Pedro Passos Coelho težje izpolnil pogoje, na katere je Lizbona pristala v zameno za finančno pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada.

Passos Coelho je namreč neusmiljeno omejil proračunske izdatke, zvišal davke in sprejel liberalne gospodarske reforme, s čimer skuša izpolniti pogoje v zameno za mednarodno pomoč. Leta 2011, potem ko so stroški zadolževanja postali nevzdržno visoki, je namreč Portugalska prejela pomoč v višini 78 milijard evrov.

Njegovi ukrepi so naleteli na številne kritike, tudi s strani članov njegove Socialno demokratske stranke, vključno s predsednikom države Anibalom Cavaco Silvo.

Ustavno sodišče razveljavilo nekaj ukrepov

Predsednik in opozicijski socialisti so za presojo nekaterih ukrepov zaprosili ustavno sodišče. To jih je v petek več razveljavilo, vključno z zmanjšanjem plač javnih uslužbencev in pokojnin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada je sicer pred tem v sredo uspešno prestala glasovanje o nezaupnici, ki so jo v parlamentu vložili opozicijski socialisti zaradi nasprotovanja strogim varčevalnim ukrepom vlade. Vlada ima v parlamentu absolutno večino. Zaradi odločitve sodišča bo za Coelha sedaj težje izpolniti obljube o zmanjšanju proračunskega primanjkljaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.