Bo treba letošnjo maturo ponavljati?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V več zaprtih skupinah na Facebooku je zaokrožila rešena maturitetna pola iz matematike. Pristojni so s tem seznanjeni.
Oglej si celoten članek

Državni izpitini center in ministrstvo za šoltvo sta s tem seznanjena, razkriva 24ur.com. Do 13. julija, ko naj bi bili uradno objavljeni rezultati letošnje splošne mature, je to tajni dokument. Ali zaradi objave omenjenega dokumenta na spletu obstaja možnost, da bi dikali morali ponavljati pisni izpit iz matematike, na pristojnem ministrstvu niso želeli odgovoriti. 

Državni izpitni center je potrdil, da so z zadevo seznanjeni in da preiskava poteka. Več podrobnosti niso želeli razkriti. Portal 24ur navaja, da je na dokumentu, ki se deli med dijaki, vidna črtna koda dokumenta, ki je na vsaki poli drugačna. Na poli, ki je zaokrožila na spletu, so rešitve pisane s svinčnikom in so vse pravilne. 

Skupina dijakov iz Ljubljane je dogodek označila za "skrajno zaskrbljujoč", saj bi to lahko pomenilo, da so nekateri imeli vpogled v rešitve že pred pisanjem mature. Kot piše omenjeni portal, so obvestila o objavi pole na spletu prejeli s strani dijakov iz različnih koncev države. 

Dijaki ob tem opozarjajo, da je pravilnik o varovanju izpitne tajnosti zelo strog. Med drugim prepoveduje, da bi bili v učilnici, kjer pišejo izpit, mobilni telefoni. Posedovanje gradiva z oznako izpitne tajnosti pomeni kršitev maturitetnih pravil, za kar je predvidenih več ukrepov. 

Izpitno gradivo in podatki o kandidatih morajo biti ustrezno zavarovani kot uradna tajnost. Predpisani so natančni postopki, kako je treba ravnati z izpitnim gradivom - od tega, kako se ga hrani, pošilja, prenaša in izroča. Vse mora biti ustrezno zavarovano s šiframi in gesli, s čimer je dostop omogoče le pooblaščenim osebam. Predsednik in člani državnih predmetnih komisij so v postopku priprave odgovorni za varovanje gradiva ter strojne in programske opreme, ki jo uporabljajo za ta namen. 

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:45 11. Junij 2020.

    mogoče bi pa lahko kot resni novinarji kar mislite da ste, videli da je to photoshop in da je desno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.