Bo zaradi Radana odstopilo vodstvo UKC?

Foto: Ekskluzivno: Jaka Gasar / Dnevnik
Foto: Ekskluzivno: Jaka Gasar / Dnevnik
Ivan Radan. Jutri se izteče rok, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc postavila vodstvu UKC Ljubljana in nevrološke klinike v svojem pozivu k nepreklicnemu in takojšnjemu odstopu.
Oglej si celoten članek

V vodstvu bolnišnice so že v četrtek ob ministričinem pozivu dejali, da ne vidijo razloga za odstop in izrazili zaskrbljenost zaradi vmešavanja politike v vodenje inštitucije. Poudarili so tudi, da niti vodstvo nevrološke klinike niti vodstvo UKC Ljubljana niso politične funkcije, pač pa vodstvene, in da odgovorno vodijo UKC Ljubljana in nevrološko kliniko v skladu s smernicami tako medicinske kot tudi menedžerske stroke, piše STA.

Ministrica je zaradi novih dejstev uvedla tudi izredni strokovni nadzor nad dejavnostjo zdravstvene nege v enoti intenzivne terapije nevrološke klinike. Če vodilni UKC Ljubljana in nevrološke klinike ne bi odstopili, bo ministrica od članov sveta zavoda, predstavnikov vlade kot ustanovitelja, zahtevala, naj začnejo postopek ugotavljanja odgovornosti vodilnih v UKC Ljubljana, ki so tako ali drugače vpleteni v primer Radan na nevrološki kliniki.

Primer Radan razkril slabe odnose na nevrološki kliniki

Na zdravniški zbornici bo v ponedeljek tudi sestanek predstavnikov zbornice zdravstvene nege s člani odbora za pravno-etična vprašanja zdravniške zbornice. Tema pogovora - sodelovanje in odgovornost v zdravstvenih timih - je povezana tudi s primerom Radan.

Preiskovanje Radanovih dejanj je namreč razkrilo slabe odnose na intenzivnem oddelku nevrološke klinike. Kot je ocenil tudi predsednik zdravniške zbornice Možina, ni mogoče, da en človek serijsko počne taka dejanja, ne da bi za to vedela okolica. Vendar ukrepal ni nihče, vsaj ena medicinska sestra je Radanova navodila o dajanju velikih odmerkov zdravil bolnikom upoštevala.

Ponedeljkov sestanek na zbornici, kar se tiče te teme, ne bo prinesel nekih zaključkov. "Pogovarjali se bomo o tem, kako uveljavljati ne le delitev dela med zdravstvenimi delavci v timu, ampak tudi o delitvi odgovornosti, o varnostnih konceptih v timu," je za STA pojasnila predsednica odbora Danica Rotar Pavlič, ki ocenjuje, da bodo lahko do jeseni javnosti predstavili neke širše ideje, kako naj to teče. Ob tem dodaja, da "nedelujoči timi rojevajo odklone. To vemo in to moramo preseči. Enkrat je treba začeti".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:30 24. Maj 2015.

    Čas je,da se un vsemogočnež Hojkar pobere in z njim una zadrogiranka od Meta.Tut Vrhunc se lahko udeleži vrhunca odstopov.UKC …

  • 16:14 24. Maj 2015.

    čas je za odstope

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.