"Bodite osli – v pozitivnem smislu!"

Foto: Žurnal24
Upanje. Mladi naj izzivajo ustaljena družbena razmerja in naj bodo čim ustvarjalnejši.
Oglej si celoten članek

 Z "osli v pozitivnem smislu" je 26-letni Vladimir Balukčić opisal trmo in vztrajnost, po njegovem mnenju ključni lastnosti za uspeh mladih, ki poskušajo prodreti s svojimi idejami. Violeta Bulc, izkušena podjetnica, inovatorka in direktorica podjetja Vibacom je pri tem optimistična: "Mladi si morajo ustvarjati svet sami, kot smo si ga tudi mi. Izzivati morajo ustaljena razmerja in iskati svoje mesto v sodobni družbi. Imam veliko zaupanje vanje in njihov način razmišljanja mi je všeč."

Čim manj o poklicih

Bulčeva mladim svetuje, naj čim manj razmišljajo o poklicih in čim več o sposobnostih. "Prihodnost ni v delovnih mestih, ampak v zanimivem delu, gotovo pa v povezovanju naravoslovnih in družboslovnih ved," razmišlja podjetnica.

Za vodenje delo z ljudmi

Dejan Turk, predsednik Združenja Manager in direktor Simobila, pravi, da v njihovem podjetju kadre razvijajo načrtno. "Službe za razvoj kadrov morajo med mladimi, ki pridejo v podjetje, identificirati tiste, ki bodo čez nekaj let postali vodstveni kader," pojasnjuje. Na vprašanje, katere lastnosti pri mladih kadrih iščejo, Turk odgovarja, da predvsem energijo, navdušenje za delo v ekipi in navdušenje nad tistim, kar prodajajo. "Neko vlogo igrajo tudi znanje in izkušnje, vendar nas mora posameznik prepričati prav z navdušenjem in zavzetostjo," zaključuje.

Osebnost, ne le znanje

"Med šolanjem naj ves čas razvijajo svojo celovito osebnost. Izobraževalni sistem skrbi le za dostop do objektivnega znanja – ki pa se s časom spreminja – in delno do subjektivnega znanja, torej strokovnih izkušenj, ki pa se z vsakim novim projektom nadgrajuje," poudarja Bulčeva.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak mladim svetuje, naj se osredotočijo na svoje talente. Pri tem izpostavlja iniciativo Slovenia Coworking, kjer imajo po njenem mnenju energijo, ki jo je treba nadgrajevati. Hkrati opozarja, da je za delovanje vsake organizacije pomembno, da je v njej določen delež mladih. "Zaradi nezaposlovanja v javni upravi se nam slabša starostna struktura, imamo le starejšo in srednjo generacijo, kar ni najbolje," pravi ministrica.

Kako razmišljati:

Vladimir Balukčič, 26, ustanovitelj in direktor podjetja eŠola:

"Mladi naj službe ne iščejo, ampak jo poskusijo ustvariti. Lahko tudi znotraj obstoječega podjetja, z lastno idejo. Če ne uspe prva ideja, je ključna vztrajnost. Jaz pravim: naj bodo osli – v pozitivnem smislu! Mi smo največji osli na tem svetu; na začetku ni nihče verjel, da nam lahko uspe, januarja pa smo kot edini tujci povabljeni v inkubator v San Francisco."

Živa Čižman, 28, vodja ključnih kupcev pri podjetju Google v Dublinu na Irskem

Najboljše, kar lahko razvijemo med študijem, so komunikacija, kritično razmišljanje in mreženje. Lahko si najpametnejši na fakulteti, ampak če ne znaš komunicirati s svojimi vrstniki in nadrejenimi, ne boš uspešen. Sama sem si vedno zastavila visoke cilje, presegala pričakovanja in se nikoli nehala učiti. Najti želim rešitev, tudi kadar je težava videti prevelika.

Matjaž Tančič, 31, najboljši 3D-fotograf na svetu po izboru Svetovne fotografske organizacije

Predvsem bi predlagal, naj vsak študent poskuša nekaj časa študirati v tujini. Tako si pridobi širino, z malo distance znaš bolje pogledati na situacijo in življenje v Sloveniji, tako na pluse kot minuse. Za prihodnost mladih me niti ne skrbi. Ne gre brez truda, po drugi strani pa je danes toliko priložnosti, kot jih še ni bilo. Svet je povezan tako fizično kot virtualno.

Stella Korošec, 26, marketing in PR-direktorica pri blagovni znamki Equa

Na podjetniško pot sem se podala s fantom, ki je posel začel. Zdi se mi pomembno, da mladi izkoristijo čim več priložnosti, ki se jim ponujajo v sklopu študija, se vključijo v različne študentske sekcije, grejo na izmenjavo v tujino, raziskujejo različna področja znotraj študija ter se čim prej začnejo povezovati z ljudmi, ki so že uspešni na področju, ki jih zanima.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.