Bodite radovedni in sprašujte!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ob svetovnem dnevu pravice vedeti informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar državljane poziva, da lahko sami državi gledajo pod prste. Od javnega sektorja tako lahko zahtevate dokumente, ki bi vam lahko pomagali odgovoriti na vprašanja.
Oglej si celoten članek

Tudi državljani lahko sami veliko naredimo za večjo transparentnost dela javnega sektorja. Pri tem moramo slediti trem preprostim korakom. Najprej od javnega sektorja pisno ali po elektronski pošti zahtevamo dokumente.

Nato počakamo dvajset delovnih dni. V primeru, da nam zahtevanih dokumentov ne izročijo, pa se lahko s pritožbo obrnemo na informacijskega pooblaščenca.

"Vse to ti omogoča Zakon o dostopu do informacij javnega značaja," so zapisali na spletni strani informacijske pooblaščenke Pirc Musarjeve.

Narašča število neodgovorjenih vprašanj

Tam sicer ugotavljajo, da je "radovednost" državljanov na zelo zadovoljivi ravni, kar postopoma prisili celoten javni sektor, da je s svojim delovanjem odgovornejši do davkoplačevalcev.

A kljub temu še naprej narašča število primerov, ko organi prosilcem v 20 dneh ne posredujejo dokumentov ali pa jim z odločbo zavrnejo vpogled v določene podatke.

"Takšna praksa je popolnoma nesprejemljiva. V demokratični družbi ima namreč vsakdo pravico, da mu organi oblasti pojasnijo, zakaj so mu omejili z ustavo zagotovljeno temeljno človekovo pravico dostopa do informacij javnega značaja," opozarja Pirc Musarjeva.

So res vsi podatki tajni?

Nekateri organi se pri zavrnitvi dostopa do podatkov sklicujejo na tajnost podatkov.

V tem primeru gre lahko le za tiste podatke, ki so pravilno označeni in bi lahko z njihovim razkritjem nastale škodljive posledice za varnost države ali za njene politične in gospodarske koristi.

Pirc Musarjeva je zato pristojne organe pozvala, naj pri razlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja sledijo temeljnemu namenu zakona, ki je v zagotavljanju javnosti delovanja vseh organov.

To pomeni, da je prost dostop do informacij pravilo, zakonske izjeme pa je treba razlagati restriktivno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.