Bodo na Gursu podaljšali rok?

Foto: Žurnal24 "Večina podatkov je boljših, kot smo pričakovali." Aleš Seliškar, direktor Gursa
Torek zadnji dan za oddajo pripomb na poskusni izračun vrednosti nepremičnin. Spletna stran je bila zaradi velikega obiska nekaj časa nedostopna. "Bodo zato podaljšali rok," se sprašuje bralka.
Oglej si celoten članek

 

"Aplikacija Gursa že skoraj dve uri ne deluje, pred tem pa je delala samo občasno. Ali bo danes sploh še delovala, da lahko vnesemo podatke, se lahko samo še sprašujemo. Zanimivo je, da sem ravno v petek o morebitni nevarnosti, da se to zgodi, govorila z
Gursovim svetovalcem, ki mi je zatrdil, da se to ne bo zgodilo. Poleg
tega še ni zadnji dan. Kaj bo jutri? Ali bo Gurs podaljšal rok oddaje zaradi svoje napake? Če aplikacija danes ne bo delovala, nekateri ne moremo vnesti podatkov za nepremičnine in do jutri ne bomo vedeli za vrednost, ki je osnova za morebitno pripombo,"
se sprašuje naša bralka. O tem, da stran znova ne deluje, nas je obvestila okoli 21.30.

25. januar je Geodetska uprava RS (Gurs) določila kot zadnji dan za oddajo pripomb na poskusni izračun vrednosti nepremičnin. Vse pripombe naj bi Gurs septembra vključila v končne modele vrednotenja nepremičnin.

Nekatere podatke, denimo lastništvo in velikost nepremičnine ter vrednosti, ki so v obvestilu natisnjene poševno (vplivajo na vrednost nepremičnine), bo mogoče popraviti tudi po 25. januarju. Drugi popravki bodo mogoči, dokler se ne bodo začeli uporabljati v davčne namene – torej predvidoma do konca leta 2011. Več na tej povezavi.

Stran se je sesula
A preko spleta večji del dneva ni ni bilo mogoče oddati ugovora, saj do strani ni bilo mogoče dostopati.

"Do problemov je prišlo zaradi velikega števila dostopov. Problem je v reševanju, ta trenutek spletne strani delujejo že skoraj normalno," so nam odgovorili na Gursu.

Četrtina pripomb na vrednost
Do sredine januarja so lastniki dali pripombe ali spremenili okoli 918.500 podatkov, ki so se nanašali na 332.800 nepremičnin. Pripomb na vrednost je bilo skoraj četrtina, na lastništvo dobra petina. Večina ljudi je podatke spreminjala osebno; v geodetskih pisarnah se je oglasilo 156 tisoč ljudi, prek spleta pa je podatke spreminjalo 37 tisoč ljudi.

Največ pripomb glede vrednosti se je nanašalo na modele za hiše, za zemljišča za gradnjo stavb ter za kmetijska in gozdna zemljišča. Kot smo že poročali, bodo nekatere pripombe upoštevali. Spremenili bodo namreč vrednostne cone ali pa popravili vrednostne ravni. Popravki bodo med drugim v turističnih krajih (Kranjska Gora, Bled, Bohinj), kjer so občani s skupnimi močmi na Gurs naslavljali ogromno število pripomb. Poleg tega bodo popravki verjetno potrebni pri enodružinskih hišah na velikih parcelah in zemljiščih, na katerih je nepomemben objekt.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.