Bodo nesoglasja v SMC odpihnila Kranjca?

Foto: EPA
Foto: EPA
Izstopi iz SMC dva dni pred volitvami, lahko resno škodijo mariborskemu kandidatu za župana Antonu Kranjcu, ki so mu ankete še danes kazale preboj na drugo mesto.
Oglej si celoten članek

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave bo na lokalnih volitvah v Mariboru za končnega zmagovalca potreben drugi krog. Trenutno najbolje kaže aktualnemu županu, Andreju Fištravcu, drugo mesto si delita Franc Kangler in Anton Kranjc. Fištravca naj bi volilo okoli 42 odstotkov volilcev v Mariboru, za Kanglerja in Kranjca pa bi glasovalo okoli 17 odstotkov vprašanih. Ostali kandidati, za mesto župana se jih poteguje kar 17, bodo prejeli po manj kot sedem odstotkov glasov.

Zaplet v SMC dva dni pred volitvami

Kandidat SMC Anton Kranjc, nekdanji direktor mariborske bolnišnice, ki so mu ankete kažejo  preboj v drugi krog, je dva dni pred volitvami doživel hladen tuš. Zjutraj je odjeknila novica, da je mariborski SMC zapustilo 41 ustanovnih članov, ki predsedstvu lokalnega odbora očitajo, da je listo za lokalne volitve oblikovalo samo, brez vednosti članov stranke. Očitajo jim tudi, da so na listo postavili svoje sorodnike in prijatelje. 

Anton Kranjc meni, da gre za potezo, ki je bila narejena s namenoma, sicer se to ne bi zgodilo dva dni pred volitvami. "Zadnja dva tedna sploh nismo govorili o tem ali da bi kdorkoli omenil kakšen problem, saj smo bili vsi okupirani s predvolilno kampanjo. Tudi ko smo zaključevali listo kandidatov, posebnih protestov ni bilo, morda je bilo nekaj takih, ki so bili nezadovoljni, ker niso prišli na listo," je dejal Kranjc.

"Vsi taki dogodki škodijo"

"Ugibanja glede možnosti, da gre za sabotažo Antona Kranjca, so na ravni hipotez, vendar nobene take možnosti ni mogoče izključiti. Vsi tovrstni dogodki lahko škodujejo kandidatom na lokalnih volitvah, gre pa za zelo logično posledico tega, da je bila SMC kot stranka postavljena v naglici, brez vsebinskih in kadrovskih orientacij,“ pravi politični analitik Matej Makarovič.

Spomin volilcev je kratek

Kranjc se bo za drugo mesto spopadal z nekdanjim županom Francem Kanglerjem, ki na volitvah kandidira po tem, ko so ga decembra predlani odnesli protesti vstajnikov v Mariboru. "Prepričan sem, da mi je bila storjena velika krivica, prepričan pa sem tudi, da smo z Županovo listo v mestnem svetu v preteklosti realizirali veliko projektov in volivci so tisti, ki bodo lahko primerjali moje delo in delo gospoda Fištravca," je povedal Kangler, kandidat Županove liste. Za Kanglerja podpira okoli 17 odstotkov vprašanih volilcev v Mariboru.

"To ni nič nenavadnega, gre za odnos med med glasno in opazno manjšino in večino, ki na težavo gleda drugače. Spomin volilcev je sicer zelo kratek, ko se tzema umakne iz naslovnic je potrebnih le nekaj mesecev, da jo pozabijo. Tudi razveljavljenja sodba proti Kanglerju marsikomu vzbuja vtis, da so tudi druge obtožbe neutemeljene,“ pravi Makarovič.


Med Kanglerjevimi najpomembnejšimi prizadevanji bo reševanje Športnega centra Pohorje. "Do stečaja ne sme priti, ker bo Maribor za vse večne čase ostal brez Zlate lisice, ker bo ostal brez 500 delovnih mest. To je socialna bomba. Državni zbor bomo pozvali, da skliče izredno sejo, da pritisne na vlado, ki ima v rokah slabo banko. DUTB mora najti 400 tisoč evrov za dokapitalizacijo, če tega ne naredijo, je to čisti napad na štajersko gospodarstvo. Vlada je slabo banko ustanovila prav zato, da ne bi prihajalo do stečaja takih podjetij. Saj pa ni interes slabe banke vse uničiti," je povedal za Večer.

5000 novih delovnih mest

Da ima edini rešitev za Športni center Pohorje, trdi kandidat, ki mu tik pred volitvami kaže najbolje, Andreju Fištravcu. "Konzorcij vseh zainteresiranih, za katerega je dala pobudo MO Maribor, bo ponudil DUTB odkup po fer ceni, v času procesa odkupa pa najem infrastrukture po fer ceni. Konzorcij ima pripravljen denar za nujne remonte, zato da lahko izpeljemo tudi letošnjo zimsko sezono," pravi Fištravec, ki Mariborčanom obljubljajo tudi novih 5000 delovnih mest. "To lahko obljubimo na podlagi dela v zadnjem letu, ko smo jih že uspeli ustvariti 600." Fištravec kandidira brez politične podpore, oprostitev sedmih mariborskih vstajnikov, ki naj bi na policiste metali granitne kocke, je pozdravil. "Oprostitev mi daje mi upanje, da slovenski pravosodni sistem še ni povsem spolitiziran.“

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.