Bogataj: Garaže ne bo

Foto: Žurnal24 Usoda garaže pod Slovenskim trgom se zdi vse bolj negotova. (Foto: Iztok Golob)
V ponedeljkovi gorenjski izdaji Žurnala24. Kranj. Investitor še išče izhod iz slepe ulice, občina pa se očitno ohlaja do garaže pod Slovenskim trgom.
Oglej si celoten članek

“Kranjski zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) je s svojim neverjetnim sprenevedanjem kriv za neuspešno pridobivanje gradbenega dovoljenja za garažo pod Slovenskim trgom,” je kritičen Pavle Jazbec, prokurist podjetja Kranjska parkirišča.

Zakaj nesoglasje
Po prvotnih napovedih naj bi garaža pod Slovenskim trgom zrasla letos, v zadnjem času pa so se v javnosti pojavile govorice, da je projekt v slepi ulici.

Dve hiši, 700 prostorov
Neuspešno. Mestna občina Kranj po pogodbi s Kranjskimi parkirišči prispeva stavbno pravico.

Pogodba predvideva tudi gradnjo garažne hiše na Hujah, skupno 700 parkirinih prostorov. Zaradi neuspeha pri pridobivanju gradbenega dovoljenja za garažo na Slovenskem trgu je z mesta direktorja Kranjskih parkirišč odstopil Urban Lebar, ki pa ni želel komentirati ničesar.

Jazbec je to potrdil in pojasnil, da je za zastoj krivo drevo, kateremu objekt po mnenju ZVKD ne sme stati bližje kot devet metrov. To odločilno vpliva na načrte.

“Bili smo nemalo presenečeni,” pravi Jazbec. “Pogovorili smo se z direktorjem zavoda Milošem Ekarjem, pripravili idejno zasnovo po njihovih željah, da bi čim manj posegali v kulturno dediščino,” je povedal.

Namesto pričakovanega soglasja za pridobivanje gradbenega dovoljenja so prejeli neugodno mnenje, saj bi ob zahtevanem odmiku težko zagotovili število predvidenih parkirnih prostorov brez spremembe in podražitve projekta.

Drugo mnenje
Jazbec pravi, da so zaprosili tudi za drugo mnenje, prav tako pooblaščenega arborista z licenco. Imena ni želel razkriti, naj bi pa v mnenju pisalo, da v naravi zadostuje že odmik 3,5 metra, kar je skoraj trikrat manj.

“Za garažno hišo smo imeli sredstva že zagotovljena. Soinvestitor je bil avstrijski partner, ki gradi in upravlja več kot sto tisoč parkirnih hiš po celotni Evropi. Sredstva bi morali počrpati do konca oktobra,” je o posledicah zapleta povedal Jazbec in dodal, da se je partner, ker niso pridobili pravnomočnega gradbenega dovoljenja, iz projekta umaknil.

Bogataj hladen
Za komentar smo že prejšnjo sredo prosili ZVKD, vendar odgovorov do konca leta nismo prejeli. Zdi se, da se nad projektom ohlaja tudi vodstvo kranjske občine.

“Kar se mene tiče, garaže ne bo. Kolikor vem, so vsi roki v pogodbi pretečeni,” je v petek dejal župan Mohor Bogataj. Je pa občinska služba za stike z javnostmi še pred enim tednom o projektu zapisala, da čaka, da se bo Jazbec predstavil in novemu vodstvu občine predstavil projekt.

Jazbec za komentar Bogatajevega stališča v petek ni bil dosegljiv, očitno pa nad projektom še ni obupal, saj je prejšnji teden dejal, da so že navezali stike z drugim partnerjem, ki naj bi se zanimal za podzemno garažo na Slovenskem trgu, “vendar pa glede tega ne moremo dati več informacij”, je sklenil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.