"Bolezen je breme za žep"

Foto: Žurnal24 “Pokojninska doba se nam podaljšuje, zato bi bilo dobro, da bi ljudje do 65 leta
Bolniški staleži. V Kopru več od povprečja. Največ mišično-kostnih obolenj. Akcije 
gibanja v službah.
Oglej si celoten članek

“Ugotovili smo, da so po obiskih v ambulantah bolezni kostno-mišičnega sistema na drugem mestu. Če je prisotna bolezen, je prisoten bolniški stalež, to pa pomeni škodo za gospodarstvo in breme za naš žep,” poudarja Milan Krek, direktor koprskega zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV).

Število zdravnikov za medicino dela je premalo glede na število podjetij, v Kopru sta le dva.

Tudi pol leta na bolniški
Povezali so se z nekaterimi obalnimi delovnimi organizacijami, ki želijo vlagati v promocijo zdravja v delovnem okolju, in pripravili projekt V zdravju je moč; veselo na delo. Kot pravi Krek, so bolniški staleži mišično-kostnega sistema izjemno dolgi, v povprečju 25 dni, kar pomeni, da so nekateri na bolniškem staležu tudi po pol leta in več.

Stopnice namesto dvigala
V koprski regiji je bolniški stalež nekoliko večji glede na slovensko povprečje. Ravno bolezni mišično-kostnega sistema so vodilni razlog za izostajanje z dela, v koprski regiji beležijo 0,88 odstotka izgubljenih dni na zaposlenega.

“Pri projektu smo pripravili tudi nekaj osnov zakonodaje, ki pokriva področje varnosti pri delu, in se posvetili promociji telesne dejavnosti: od spodbujanja uporabe stopnic namesto dvigala v službah do prirejanja športnih dnevov in iger med delavci ter uvedbe aktivnih odmorov med delovnim časom,” pravi Manica Remec, ena od sodelavk projekta.

Šport v podjetju
Tina Pucer iz kadrovske službe Cimosa pravi, da so ravno zaradi visokih odsotnosti s tega področja lani v podjetju ustanovili društvo, ki skrbi za gibanje delavcev. “Društvo zdaj šteje 70 članov. Trikrat na teden imamo organizirano telovadbo v naših prostorih, pohode, kolesarjenje ...” dodaja Pucerjeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.