Bolgara plačali 1,6 evra na uro

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Izkoriščanje delavcev migrantov v gradbeništvu in voznikov – plačilo dobijo ali pa ne, nimajo plačanih prispevkov, zavarovanja. Kaos na področju črnega podizvajalstva v gradbeništvu.
Oglej si celoten članek

V okviru projekta Integracijski paket za brezposelne migrante, begunce in prosilce za azil, ki ga izvajata Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Slovenska filantropija, so ugotovili, da je problem črnega podizvajalstva v gradbeništvu še vedno zelo velik. Poslovanje je transparentno le na ravni naročnika projekta, glavnega izvajalca in podizvajalca del, kar se dogaja v nadaljevanju verige, pa je zelo problematično.

Plača kot avans

Predstavili so primer Bolgara, ki je v pol leta za podjetje Becka opravil 1.116 ur in za to dobil plačilo 1.850 evrov. Plačilo je dobival na roke.

Podizvajalci denar za najete delavce plačajo na skrivne osebne račune ali na roko, delavci pa nato plačila ne dobijo od podjetja, v katerem so dejansko zaposleni, temveč prav tako z osebnih računov ali na roko. Zneski, ki so nakazani iz osebnih računov, so označeni kot "avans, posojilo, asignacija", torej ne kot plače, je poudaril koordinator projekta Marko Tanasić.

Delavci ne dobivajo plačilnih list, nimajo plačanih socialnih prispevkov. 

Sužnji tudi vozniki

Opazili so tudi močno poslabšanje položaja voznikov. Tako so predstavili primer voznika, ki je na relaciji Ljubljana - Novo mesto v enem dnevu obiskal tri stranke, sam pobral in nato razložil 18 palet in 31 zabojev ter za to zaslužil 23 evrov.

Vozniki pri nekaterih delodajalcih po besedah aktivista pri projektu Borisa Perša opravljajo več del, so vozniki, delavci in spremljevalci, pri čemer se nakladanje in razkladanje tovora ne šteje v njihov delovni čas, temveč v odmor. Voziti morajo tako, da se ne vidi, koliko časa traja vožnja, kakšna je hitrost ipd.

Ti delavci za vse nesreče, poškodovanje kamionov, tovora in kazni odgovornost (kljub zavarovanju) prevzamejo sami, na terenu so po dva, tri mesece, spijo po kabinah in živijo v nečloveških razmerah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:48 7. Oktober 2013.

    koliko pa lahko plačajo delovce mali s.p-ji??? Kot prvo prvi izvajalec mora dati 20% provizije da dobi delo...ta izvajalec proda …

  • 21:39 3. Oktober 2013.

    Danes je to nesrečni Bolgar, jutri bomo pa mi.

  • 21:37 3. Oktober 2013.

    FUCK OFF Slovenija... gnoj od države in odgovornih institucij.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.