Bolj ali manj draga gotovina v tujini

Foto: Žurnal24 V prihodnosti bo možno tudi čezmejno nakupovanje z bančnimi karticami. FOTO: Bob
Dvig gotovine na bankomatu v tujini vas lahko stane več kot 20 evrov ali pa tudi nič. Na Hrvaškem boste plačali več kot v EU.
Oglej si celoten članek

Različna plačilna sredstva imajo pri plačevanju v tujini svoje prednosti in pomanjkljivosti, njihova uporaba pa je odvisna predvsem od vaših potovalnih navad, namena in kraja, kamor potujete. Plačevanje s potovalnimi čeki je zaradi vedno bolj razširjene uporabe raznih bančnih kartic stopilo v ozadje (nekatere banke jih ne izdajajo), kljub temu je njihova uporaba ponekod, recimo v ZDA, še precej pogosta. Vsekakor je dobro, da imate, preden se odpravite na pot, pri sebi nekaj gotovine v krajevni valuti. Če boste dvigovali več gotovine ali v bolj redki valuti, je priporočljivo, da denar na vaši banki naročite dan ali dva pred odhodom.

Na bankomatu z Maestrom
Gotovino boste na bankomatih v tujini najceneje dvigovali z bančno kartico Maestro, s katero boste za dvig gotovine v evro območju morali odšteti okoli pol evra (najmanj, 0,41 evra v NKBM in največ, 0,50 evra v SKB, pri čemer vas pri slednji prvi dvig v mesecu ne bo stal nič). Več vas bo stal dvig gotovine z bankomata v državah izven območja evra, torej tudi na Hrvaškem. V preostalih deželah vam bodo NLB, SKB, Abanka Vipa in Gorenjska Banka zaračunale 1 % od vsote dviga (minimalni in maksimalni znesek nadomestila se razlikujeta), NKBM pa vam bo ne glede na višino zneska zaračunala 2,5 evra, vendar vam, če ste študent, dijak ali osnovnošolec, za storitev ne bo treba plačati nič. Priporočamo vam, da pred odhodom preverite veljavnost kartic, stanje na računu in višino limita.

    NLB SKB   NKBM ABANKA Gorenjska banka 
 
Maestro
EU, z evro valuto (enako kot v Sloveniji, če ne dvigujete na bankomatih banke oz. bančne skupine) 0,47 evra

prvi dvig v mesecu brez provizije, vsak nadaljnji 0,50 evra

(brez provizije za imetnike Zlatega paketa in PAPI kartice)

0,41 evra

0,46 evra

0,42 evra
 

Izven območja evra (npr. Hrvaška)

1 % od zneska dviga, najmanj 1,67 in največ 20,86 evra (če dvigujete švedske krone, je provizija 0, 47 evra, enako kot v območju evra)
1 % od zneska, dviga, najmanj 1,67 in največ 20,86 evra 2,50 evra (študenti, dijaki in osnovnošolci ne plačajo nič) 1 % od zneska dviga, najmanj
1,67 in največ 4,17 evra
1 % od zneska dviga, minimalno 2,73 evra
(Natančne podatke in podatke za druge banke preverite na njihovih spletnih straneh!)


Provizija se lahko skriva v menjavi

Posebej izven Evrope ali Amerike se lahko zgodi, da na manjših prodajnih mestih ali izven mestnih okolij sprejemajo le kartico MasterCard ali Viso, zato je priporočljivo, da si zagotovite vsaj eno mednarodno plačilno kartico. Z njima boste lahko brezgotovinsko plačevali za blago in storitve, tako doma kot v tujini na vseh prodajnih mestih, ki nosijo ime kartice. Provizije za plačevanje s kartico ni, treba pa je biti pazljiv, saj se provizija lahko skriva tudi v manj ugodni menjavi za lokalno valuto. V primeru izgube ali kraje lahko v bančnih poslovalnicah, ki nosijo oznako karice, zaprosite za nadomestno kartico. Vendar pozor: če boste z njimi dvigovali na bankomatu, vas bo to prišlo dražje kot z navadno, s plačilno kartico Maestro.


  NLB SKB NKBM  ABANKA  Gorenjska banka
  MasterCard 3,5 % od zneska dviga, najmanj 10,43 evra 4 % od zneska dviga, najmanj 6,26 evra
5 % od zneska dviga, najmanj 5,84 evra (pri bančnem okencu najmanj 7,51 evra)
pri bančnem okencu 5 % od zneska dviga, najmanj 7,51 evra
5 % od zneska dviga, najmanj 6,26 maksimalno 125,19 evra 5 % od zneska dviga, najmanj 7,28 evra (10,47 evra za dvig na bančnem okencu)
  Visa 3,5 % od zneska, najmanj 10,43 evra  4 % od zneska dviga, najmanj 6,26 evra   2 % od zneska dviga, najmanj 6,50 evra  
(Natančne podatke in podatke za druge banke preverite na njihovih spletnih straneh!)

Poskrbite za varnost!
Banke svetujejo, da menjate denar le v bankah in uradnih menjalnicah ter da si pred odhodom na pot zabeležite pomembnejše telefonske številke in kontakte, na katere se boste lahko obrnili v primeru izgube kartice ali kraje. Vsekakor ni priporočljivo hraniti PIN kode in kartice na istem mestu, prav tako je dobro na drugem mestu imeti shranjeno telefonsko številko za prijavo suma možnosti zlorabe kartice. Poleg tega za vsako zavrnjeno oziroma neuspelo transakcijo zahtevajte potrdilo POS terminala in ne dovolite, da ponudniki storitev kartico kadarkoli umaknejo iz vašega vidnega polja.


  Prijava suma zlorabe kartic
NLB Na tel. št.  00 386 1 477 20 00, po faxu na št. 00 386 1 524 29 72, prek NLB Klika ali v katerikoli bančni poslovalnici z nalepko blagovne znamke vaše kartice. Izgubo ali krajo kartice morate v 48 urah pisno prijaviti v vaši matični poslovalnici, kar lahko namesto vas opravi tudi kdo od vaših bližnjih.
 SKB Za sum zlorabe BA Maestro na tel. št. +386 (0)1 583 41 83, ki deluje 24 ur na dan, za sum zlorabe VISA ali MasterCard kartice na tel. št. +386 1 430 26 62, v najbližji poslovalnici SKB ali v katerikoli drugi banki doma in v tujini z oznako MasterCard ali VISA.
 NKBM V servisnem centru, na tel. št. 05 666 1256 (številka je zapisana na vrhu hrbtne strani kartice). 
 ABANKA Za Ba Maestro na tel. št. +386 (0)1 58-34-183, za MasterCard na tel. št. +386 (0)1 58-34-183, za Viso na tel. št. +386 (0)1 47-18-151, 24 ur na dan.
Gorenjska banka
V sevisnem centru Activa, na tel. št. +386 5 6661 256.
(Podatke za preostale banke preverite na vaši bančni kartici oziroma spletnih straneh banke!)

Nakazilo denarja v tujino
Če ste v tujini ostali brez denarja, vam lahko pomagajo vaši domači, tako da vam denar nakažejo v tujino preko Western Uniona. Pošiljatelj vplača denar pri kateremkoli agentu WU v svetu, plača provizijo in obvesti prejemnika o višini nakazila. Prejemnik nima nobenih stroškov in lahko v katerikoli enoti agenta WU v svetu z osebnim dokumentom ter informacijo o znesku nakazila ter državi, iz katere je nakazan, dvigne denar v nekaj minutah po izvršenem nakazilu. Storitve ne opravljajo vse banke, nadomestilo za nakazilo denarja pa je odvisno od višine nakazanega zneska. Pri NLB znaša od 7,51 evra za najnižji znesek (29,20 evra) do 58,42 evra za najvišji znesek (7500 USD v evrski protivrednosti). Za vsakih 283,76 evra nakazila se nadomestilo poviša za 11,27 evra.

Potovalni čeki
Na potovanjih lahko uporabljate tudi potovalne čeke. Če jih izgubite ali vam jih ukradejo, vam jih servisna služba nadomesti že 24 ur po prijavi. Njihova uporaba je najbolj pogosta v ZDA. Pri unovčenju je za identifikacijo potreben potni list in podpis imetnika, lahko jih unovčite le na bankah in turističnih poslovalnicah, zato so manj uporabni kot plačilne kartice. Poleg tega imajo časovno omejeno veljavnost, je pa njihova uporaba priporočljiva v deželah, kjer je več možnosti za zlorabo kartic.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.