Bolni zaradi fleksidela

Foto: Žurnal24 Pritisk na zdravje mladih je v Sloveniji največji, meni Goran Lukič iz Zveze svo
Mladi. 
Skoraj polovica jih hodi v službo tudi, ko so bolni, je pokazala raziskava.
Oglej si celoten članek

Nestabilne oblike zaposlitve negativno vplivajo na zdravje mladih, opozarjajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Temu je v raziskavi Eurofound pritrdila kar tretjina mladih, skoraj polovica mlajših od 30 let pa je odgovorila, da so v zadnjem letu prišli v službo, čeprav so bili bolni.

Slovenci na dnu
Raziskava
. Če je še leta 2000 več kot 30 odstotkov mladih do 30 let v Sloveniji menilo, da bodo lahko delali do svojega 60. leta, je bilo lani po podatkih Eurofounda takih le še 19 odstotkov, kar je najnižji odstotek v Evropski uniji. Da bodo pri 60 letih še lahko delali, so najbolj prepričani Nizozemci, saj jih je tako odgovorilo skoraj 62 odstotkov.

“Ti delavci se pogosteje spopadajo s težavami v duševnem zdravju, počutijo se bolj utrujene, imajo težave z bolečinami v križu in mišicah, pri delu pa se pogosteje poškodujejo,” je za Žurnal24 povedala tudi Tanja Urdih Lazar s kliničnega inštituta za medicino dela. Kot je dejala, podatki nekaterih raziskav kažejo, da bi lahko dolgotrajne nestabilne oblike zaposlitve vplivale tudi na večje tveganje za bolezni srca in ožilja.

“Čeprav ti delavci svoje zdravje ocenjujejo kot slabše v primerjavi z zaposlenimi za nedoločen čas, se redko odločajo za bolniški dopust, odhajajo v službo bolni in tako tvegajo, da se jim zdravstveno stanje na dolgi rok poslabša,”
je dodala Urdih Lazarjeva.

Vse več jih je na začasnem
Po besedah Gorana Lukiča iz ZSSS se je delež mladih, ki delajo honorarno, v zadnjem desetletju skoraj podvojil in je lani dosegel dobro četrtino vseh, ki delajo redno.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.