Bolniki še skeptični

Foto: Žurnal24 Stabilne sladkorne bolnike in astmatike bodo že marca prevzele diplomirane medic
Razbremenitev. Diplomirane medicinske sestre bodo 40 osebnim zdravnikom odvzele kar četrtino dela.
Oglej si celoten članek

Zdravstvo. Ministrstvo za zdravje bo prihodnji teden izbralo prve izvajalce referenčnih ambulant, v katerih bodo dodatne diplomirane medicinske sestre prevzele stabilne in urejene kronične bolnike. Sprva bodo skrbele za bolnike s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, astmo in sladkorno boleznijo, pozneje pa tudi za bolnike s srčnim popuščanjem, depresijo in kronično okvaro ledvic.

Morda bo delo diplomiranih sester imelo dobre posledice, lahko pa bo zaradi varčevanja še slabše.
Ivan Hrastnik, predsednik Društva diabetikov Maribor

Polna odgovornost
“Referenčne ambulante so že obstoječe ambulante družinske medicine, diplomirana medicinska sestra pa bo načrtno in dejavno pristopila ter prevzela predvsem stabilne in urejene kronične bolnike,” je pojasnila svetovalka ministra za zdravje Tonka Poplas Susič. Diplomirane medicinske sestre naj bi zdravnikom odvzele 25 odstotkov dela. V tem letu bo začelo delovati 40 ambulant z 20 medicinskimi sestrami, ki bodo v času zdravnikove ordinacije delale v sosednji, prosti ambulanti. “Diplomirane medicinske sestre bodo za svoje delo odgovorne, v trenutku, ko bodo presodile, da odgovornosti ne morejo več prevzeti, pa bodo bolnika napotile k zdravniku,” je razložila Poplas Susičeva.

Diabetiki še v dvomih
Referenčne ambulante naj bi začele delovati marca, pred tem pa je predvideno še dodatno izobraževanje DMS. “Za zdaj sem skeptičen, čeprav ne zanikam pomembnosti dela medicinskih sester. Pustimo času čas. Kot diabetik pa družinskega zdravnika vidim kot administratorja, ki piše napotnice po nareku specialistov,” je dejal predsednik Društva diabetikov Maribor Ivan 
Hrastnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.