Bolniške liste bodo kmalu ukinili

Foto: Žurnal24 bolniški list, bolniška Foto: Žurnal24 bolniški list, bolniška Foto: Žurnal24 Največ primerov bolniške odsotnosti, nad 70 odstotki vseh, je posledica bolezni
Če si starša bolniško za nego otroka delita, morata oba k pediatru. Kmalu naj bi bolniške liste v celoti ukinili.
Oglej si celoten članek

Bolnega otroka je k pediatru pripeljal oče, ki je tisti dan tudi koristil bolniško, naslednje dni pa je zaradi njegovih službenih obveznosti bolniško koristila mati. Čeprav je bilo jasno, da je otrok bolan in da je bolniški stalež utemeljen, je morala tudi mati (na dan, ko naj bi skrbela za bolnega otroka) k pediatru, da bi dobila bolniško. Za izpis bolniškega lista je namreč treba imeti zdravstveno kartico bolnega otroka in starša, ki bo koristil bolniško.

Zakaj je to potrebno? "Dostop do podatkov v sistemu je zaradi varovanja vaših osebnih podatkov mogoč le ob sočasni uporabi kartice zdravstvenega zavarovanja in profesionalne kartice (zdravnikove kartice). Ko zdravniku ali drugemu zdravstenemu delavcu, ki je pooblaščen za vpogled v sistem, izročite svojo kartico soglašate s tem, da le-ta skladno s svojimi pooblastili vpogleda v vaše podatke. Iz navedenega izhaja, da zaradi varovanja vaših osebnih podatkov vpogled v sistem brez vaše odobritve oziroma brez da bi izročili kartico zdravstvenega zavarovanja, ki predstavlja ključ za dostop do podatkov, ni mogoč," so nam pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Poleg podatkov, ki so napisani na kartici, je v čipu kartice shranjen le še podatek o spolu, zdravstvenim delavcem pa kartica omogoča dostop do podatkov o zdravstvenem zavarovanju, izbranih zdravnikih, izdanih zdravilih in medicinsko-tehničnih pripomočkih ter do podatka, ali je oseba darovalec organov.

Vpogled v sistem brez kartice velika izjema

Marsikdo ve povedati, da če pozabi kartico, sestra podatke poišče v sistemu. "Vpogled brez kartice zdravstvenega zavarovanja je omogočen le v izjemnih primerih, na primer ko gre za reševanje življenja in oseba nima pri sebi kartice zdravstvenega zavarovanja. Taki vpogledi se beležijo po posebnem protokolu," pravijo na ZZZS. Dodajajo še, da se vsi dostopi do podatkov beležijo skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov, beleži se kdo, kdaj in do katerih podatkov je dostopal.

Vroča razprava o tej temi poteka na forumu medover.net

Zakaj ne bi za otroke izdali dveh kartic, za vsakega starša ene

Bi lahko otrokom izdali dve kartici, da bi jo imela oba starša ali pa bi imel oče tudi materino, da bi si prihranili dvojne poti do zdravnika. "Imetniku oziroma zavarovani osebi se izda ena kartica, v primeru izdaje nove kartice pa se staro uvrsti med neveljavne. Več kartic hkrati ni mogoče pridobiti, tako kot npr. ni mogoče imeti več osebnih izkaznic, vozniških dovoljenj)," odgovarjajo na ZZZS.

Če ima otrok vročino, ga starši ne bi smeli peljati v vrtec. Če otrok ne gre v vrtec, mora eden od staršev ostati doma, za kar potrebuje bolniški list. Za bolniški list je treba k pediatru, tudi če gre le za prehlad ali če razen vročine otrok nima nobenega drugega simptoma.

Bolniške liste bodo ukinili

ZZZS že pripravlja informacijsko rešitev za elektronski bolniški list - e-BOL, ki bo nadomestil listino Potrdilo o začasni zadržanosti od dela (obrazec BOL), ki naj bi ga v celoti ukinili do konca prihodnjega leta.

Izbrani osebni zdravniki bodo namesto na obrazec podatke o začasni zadržanosti vpisovali v sistem, ZZZS pa bo v sistemu e-VEM delodajalcem oziroma samostojnim zavezancem omogočil dostop do podatkov o bolniških odsotnostih. Te podatke bo mogoče prenesti v njihove informacijske sisteme za obračun plač in bodo hkrati služili za namen vložitve elektronskih zahtevkov za povračilo nadomestila plače, če nadomestilo plača ZZZS.

"Tako bo zavarovancem (z določenimi izjemami) prihranjena pot k osebnemu zdravniku, saj jim ne bo potrebno po bolniški list, niti ne bo potrebno, da ga pošljejo oziroma dostavijo delodajalcu," obljubljajo na ZZZS.

"Za samostojne zavezance pa bo ZZZS pripravil tudi rešitev elektronskega pridobivanja podatkov od Finančne uprave RS (FURS), saj mora sedaj FURS ročno vpisati podatke o osnovi in številu ur na hrbtno stran obrazca BOL," pravijo.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 21:08 19. April 2018.

    bolj smiseln naslov bi bil: bolniških listov še nekaj časa ne bodo ukinili

  • 19:51 19. April 2018.

    Ne strinjam se z vami. List je kos papirja, ki se ukinja, ne bo ga treba hodit iskat in nosit …

  • 18:07 19. April 2018.

    Tipično zavajanje z naslovom, NE bolniški listi ne bodo ukinjeni ampak jih bodo nadomestili e-bolniški listi tako, da bi bil …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.