Bolnišnice tržijo luksuz

Foto: Žurnal24 V nadstandardni bolnišnični sobi pacient biva sam, ima TV in telefon ter večinom
V kliničnem centru izbira zdravnika v bolnišnici ni mogoča, niti za doplačilo. Bolnišnica Petra Držaja za doplačilo 52 evrov ponuja tudi izbiro zdravnika, sestre in hrane.
Oglej si celoten članek
"Ponujamo bolniško sobo hotelskega tipa visoke kategorije," je pisalo na oglasu, ki je do včeraj visel v bolnišnici Petra Držaja v Ljubljani. Poleg hotelske sobe tudi možnost izbire zdravnika, sestre in hrane. Cena: 52,16 evra na dan.

 

Cena ugodja

Nadstandardne sobe. Ceno določi bolnišnica, sredstva gredo med njene prihodke.

52 evrov. Toliko stane dan bivanja v enoposteljni sobi v UKC Ljubljana, skupno imajo 14 sob.
Od 26 do 48 evrov. Toliko stane posebna soba in možnost izbire hrane v Murski Soboti, za samoplačnike ali tiste z nadstandardnim zavarovanjem.
Od 10 do 18 evrov. Bolnišnica Celje ima 21 nadstandardnih sob. Bivanje plača bolnik ali zavarovalnica, če ima nadstandardno zavarovanje.
10 evrov na dan. Toliko stane nadstandardna soba v ptujski bolnišnici.

"Oglas smo umaknili, ker je nekoliko nerodno zapisano, da v nadstandard spada tudi izbira medicinske sestre, kar je, kot smo ugotovili, zaradi pomanjkanja kadra neizvedljivo," nam je pojasnil predstojnik bolnišnice Rok Acceto, ki pravi, da je nadstandardna ponudba mogoča od leta 1997 in da so "nekoliko čuden zapis" opazili šele zdaj. A minister Borut Miklavčič meni, da če je bil listek odstranjen, je gotovo kaj spornega.

Ekskluzivno do zdravnika
"Čeprav oglas ne visi več , imajo za nadstandardno doplačilo bolniki še vedno možnost izbire zdravnika," je zatrdil Acceto, kar je v nasprotju z izjavami tiskovne predstavnice univerzitetnega kliničnega centra (UKC). Ta poudarja, da izbira zdravnika v hospitalnem zdravljenju v praksi ni mogoča in da tega tudi nikjer drugje na UKC za doplačilo nadstandarda ne omogočajo.

V nasprotju z navedbami na oglasu, kjer ponujajo "hotelske sobe", je tudi dopis, ki smo ga dobili iz UKC Ljubljana, v katerem so zapisali, da nadstandardnih sob pri njih ni, ampak so zaradi pomanjkanja kapacitet le enoposteljne.

UKC Ljubljana najdražji
Kljub temu pa je ljubljanski UKC pri doplačilu nadstandarda, ki ga določi bolnišnica sama, po našh podatkih najdražji. Tam tudi nimajo sklenjene pogodbe z zavarovalnico, kar pomeni, da morajo 52 evrov, če želijo bivati v eni od 14 razpoložljivih sob, plačati tudi tisti pacienti, ki imajo sicer sklenjeno nadstandardno zavarovanje.

 
 

Tako trženje je sporno, ker javni izvajalec trži zasebne storitve. Bolnišnice ponujajo nadstandarne sobe, ki so plačane iz proračuna!

Aleš Žikovič, INHERC

 
Prednost zavarovancem
"Nadstandardna soba na Ptuju stane deset evrov na dan," je povedal direktor ptujske bolnišnice Robert Čeh. "Glavni razlog, da imamo te sobe, je zavarovalnica. Če je soba prosta, pa jo lahko dobi pacient, ki nima sklenjenega nadstandardnega zavarovanja," je povedal Čeh in dodal, da se je že zgodilo, da so samoplačnika izselili iz sobe, ko je prišel pacient z nadstandardnim zavarovanjem. "Da bi kdo izbiral zdravnika, ker plača nadstandardno sobo – tega ne ponujamo."

Zanimanje majhno
"Zadnje leto smo eno od sob nehali oddajati, na leto je kakih deset bolnikov, ki si to zaželijo," je glede povpraševanja po sobah hotelske ravni dejal Rok Acceto. Tudi direktor ptujske bolnišnice je potrdil, da zanimanje za nadstandardne sobe ni pretirano veliko in da so njihove sobe zasedene tretjino časa.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.