"Bomo pa skupaj sedeli"

Foto: Žurnal24
Aleš Zalar in Katarina Kresal ne komentirata kazenske ovadbe s strani SNS. LDS: Jelinčič meša pištole in mitraljeze.
Oglej si celoten članek

Po besedah LDS kazenska ovadba obeh ministrov nima pravne, temveč javnomnenjsko osnovo. S kazensko ovadbo zoper oba ministra je Jelinčič dokazal, da "nima resnih odgovorov na sume koruptivnosti, ki so v javnosti v zvezi z njegovimi ravnanji prisotni že dalj časa, nedavno pa so ga tudi organi pregona ujeli z "roko v marmeladi" ", dodajajo v stranki.

V nadaljevanju menijo, da ker mu doslej še ni uspelo javnosti prepričati v lastno nedolžnost, "skuša sedaj relativizirati pomen svojih dejanj z enačenjem povsem običajnih in transparentnih demokratičnih postopkov z izsiljevanjem in "prijateljskim" prepričevanjem".

"V nenadzorovanem napadu besa nad tistimi, ki jim pripisuje odgovornost za to, da se je ujel v lastno past, g. Jelinčič meša mitraljeze in pištole. Njegova dejanja nimajo nič skupnega z dejanji sveta LDS, tako kot LDS nima nič s policijskimi preiskavami," končujejo v LDS.

Kresalova in Zalar ne komentirata
Z ministrstva za notranje zadeve (MNZ) so sporočili, da ministrica Katarina Kresal ne želi komentirati ravnanj osumljencev kaznivih dejanj. Kot je znano, je Jelinčič v postopku zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja korupcije, pojasnjujejo na MNZ. Zaradi izjav, ki jih je na račun ministrice izrekel Jelinčič, pa je že marca letos podala predlog za kazenski pregon zaradi suma storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Ob tem ministrica poudarja, da je kaznivo dejanje tudi kriva ovadba.

Na ministrstvu za pravosodje ovadbe niso želeli komentirati.

Skupaj na hladnem
"Če smo enaki pred zakonom, pričakujem, da bodo Kresalovi in Zalarju odvzeli prostost, opravili hišne preiskave ter ju odpeljali v preiskovalni zapor," je na novinarski konferenci dejal Zmago Jelinčič.

Dodal je, da če v primeru Zalarja in Kresalove ovadbe ovržejo, jih morajo tudi proti njemu. "V nasprotnem primeru bomo pa skupaj sedeli. Morda ne ravno skupaj, mogoče midva z gospodom Zalarjem, gospa Kresalova bo pa na Igu plela solato in podobne zadeve," se je še pošalil Jelinčič.

Ovadba zaradi podkupnine
V poslanski skupini (PS) SNS pojasnjujejo, da so se za ovadbo Kresalove  in Zalarja odločili "zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja dajanja podkupnine". Poleg omenjenih dveh so kazensko ovadili še "neznane ostale storilce".

Svojo odločitev so utemeljili s tem, da je LDS na sestanku 6. aprila na Brdu premierju  Borutu Pahorju ponudil, da ostane v koaliciji, če izpolni tri njihove zahteve. Ker so s tem ponudili "drugo korist predsedniku Vlade Republike Slovenije gospodu Borutu Pahorju, da bi ta v mejah svojih pravic drugače uporabil svoj položaj", to po prepričanju poslancev SNS krši kazenski zakonik.

Dodajajo, da "gre za identično zadevo, kot se je očitala podpisniku naznanitelja Zmagu Jelinčiču Plemenitemu v primeru gradnje letalskega muzeja".

Ni korupcija
Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je v odzivu na vloženo ovadbo na današnji novinarski konferenci dejal, da bi se "takšna stvar težko kvalificirala kot kaznivo dejanje", Kot je pojasnil, se bo o tem odločalo tožilstvo, meni pa, da gre za "še eno od znanih zlorab prava v politične namene".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.