Bomo živeli 1000 let?

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Britanski znanstveniki ugotavljajo, da se tamkajšnje prebivalstvo stara. Hkrati opozarjajo na napredno biomedicinsko genetiko, ki napoveduje, da bodo ljudje, rojeni čez 20 let, imeli možnost živeti 1000 let.
Oglej si celoten članek

Velika Britanija se stara. Raziskava, ki jo obljavlja Daily mail, je pokazala, da se bo med letoma 2010 in 2030 podvojilo število ljudi, starih 85 let in več. Prav tako naj bi za 50 odstotkov naraslo število ljudi, starih 65 let in več.

Bomo živeli 1000 let?

Znanstveniki zagotavljajo, da bodo britanski otroci dočakali 103 leta. Prav tako zatrjujejo, da je človek, ki bo dosegel 150 let življenja, že rojen. Glavni znanstvenik raziskave Aubrey De Grey dodaja, da gre danes znanost tako daleč, da bo prvi človek, ki bo živel kar celo tisočletje, rojen v prihodnjih 20 letih.

Britanci v številkah

Kot še ugotavljajo, naj bi 80 odstotkov Britancev med letoma 2010 in 2030 prizadela demenca. Pričakovana življenjska doba rojenih v letu 2011 je 93,8 leta za moške in 96,7 leta za ženske. Vsak otrok, rojen po letu 2007, ima 50 odstotkov možnosti, da živi več kot sto let.

S starostjo pridejo težave

Britanci hkrati s starostjo lahko pričakujejo tudi težave. Staranje pomeni, da bodo ljudje morali delati dlje. Dodajajo, da hitro naraščanje starosti pomeni, da se bodo mogli starejši naučiti delovati brez prevelikega zanašanja na pomoč mladih. Daljša življenjska doba je sicer prednost, pravijo, vendar pa se zaenkrat še kaže neuspeh pri odpravljanju posledic, povezanih s krizo. Opozarjajo, da ima skoraj 11 milijonov britanskih starostnikov nezadostno pokojnino.

Kot piše Daily Mail, bodo zdravstvo in socialno varstvo na Otoku morali radikalno reformirati. Vladi so že poslali zahtevo za objavo bele knjige o reformah pokojninskega sistema in sistema zdravstvenega varstva za starejše.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.