Bonbonček, a le za člane sindikatov

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Članom reprezentativnih sindikatov višja solidarnostna pomoč in jubilejne nagrade.
Oglej si celoten članek


Javnim uslužbencem, ki so člani reprezentativnih sindikatov, država izplačuje za 20 odstotkov višjo solidarnostno pomoč in jubilejne nagrade. "Pravico so sindikati uveljavili v okviru zadnjih pogajanj o znižanju plač in je zapisana v aneksih h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev," pojasnjujejo v Sindikatu vzgoje in izobraževanja (Sviz). "Takšno možnost dopušča zadnja sprememba zakona o delovnih razmerjih."

Razlika se je uveljavila s 30. 5. 2013. Kot pravijo v Svizu, je to edina razlika med člani in nečlani sindikatov, saj zakon to možnost dopušča šele od nedavnega.

Javnim uslužbencem pripada za deset let delovne dobe jubilejna nagrada v višini 288,76, za 20 let 433,13 in za 30 let delovne dobe 577,51 evra. Za delovno dobo se šteje doba, ki jo je izpolnil v javnem sektorju.

Tudi višje omejitve

Solidarnostna pomoč v višini 577,51 evra se izplačuje v primeru smrti delavca ali ožjega družinskega člana, težje invalidnosti, daljše bolezni ali elementarnih nesreč ali požarov. Do nje je upravičen javni uslužbenec, če njegova osnovna plača v mesecu, ko se je zgodil primer, ne presega višine minimalne plače. Če je član sindikata, je ta meja pri višini 130 odstotkov minimalne plače. Omejitev ne velja za primer požara in naravnih nesreč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 20:13 13. Junij 2013.

    Približno petina zaposlenih je članov sindikata in podpira brezsmrtne sindikalne voditelje, ki najbolj spominjajo na dosmrtne politične voditelje v avtokratskih …

  • mph
    16:45 13. Junij 2013.

    Kar vem, je rekorder vodja svoje partije, JJ.

  • mph
    12:55 13. Junij 2013.

    Kar je pa še najslabše, pač očitno genetika slovenceljnov, zdaj se bodo vsi ukvarjali s tem, kako nekaterim ODVZET bonbončke, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.