Borut Pahor: Ni dileme glede podpisa zakona o tujcih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V zadnjih dneh je več posameznikov predsednika republike pozvalo, naj odreče podpis zakonu o tujcih in ustavi njegovo razglasitev.
Oglej si celoten članek

Kljub temu da predsednik Borut Pahor vsebinskih zadržkov glede zakona o tujcih nikoli ni izrazil, se je glede možnosti, da zakon ne bi podpisal, razvnela burna razprava. Inštitut Danes je nov dan je pozval posameznike, ki se s sprejetim zakonom ne strinjajo, da naj predsedniku pošljejo sporočilo in ga pozovejo, da se z moralno avtoriteto, ki jo uživa med prebivalci in prebivalkami Slovenije, zoperstaviti podpisu zakon.

Pahor se je na Twitterju danes tudi pisno odzval in nagovoril nasprotnike zakona o tujcih. "Spoštovani podpisnice in podpisniki spletne peticije. Glede primernosti in pravne ustreznosti zakona o tujcih je mogoče imeti različna mnenja. Tudi vaše, odklonilno, spoštujem. Ustavni red pa mi preprečuje, da bi odklonil podpis ukaza o razglasitvi zakona. Glede tega vprašanja v strokovni javnosti ni nikakršne dileme. Sprejmite, prosim, to z razumevanjem," je napisal v treh tvitih opremljenih s karticama BP, ki nakazujeta, da je avtor sporočila sam.

Doslej je javno v podpis zakona podvomil le predsednik republike Janez Drnovšek, ki je v času v času prve vlade Janeza Janše, leta 2006, zakon o azilu ocenil kot "preveč restriktiven". Na koncu je Drnovšek tik pred zdajci zakon podpisal, a varuhu človekovih pravic dal pobudo, naj sproži postopek za ustavno presojo.

V kolikor bi predsednik kršil ustavo ali huje kršil zakon, ima državni zbor možnost, da ga pred ustavnim sodiščem obtoži kršitve ustave in zakonov, storjene pri opravljanju njihovih funkcij. V času od razpisa volitev za predsednika republike pa do razglasitve volilnih rezultatov ni dopustno vložiti sklepa o obtožbi zoper predsednika republike.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 12:10 4. Februar 2017.

    No institucije ravno nisi zadel, si pa z veseljem vzamem kako minuto za take paciente kot si ti !!!

  • 09:41 4. Februar 2017.

    Ti pa kvalitetno izkoriščaš redni tedenski polurni izhod, ki so ti ga odobrili v priznani inšituciji v Polju.

  • 09:39 4. Februar 2017.

    kdo je za ta zakon, je pa pravi ćapec.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.