Bralci: Janševa vlada ni izpolnila pričakovanj

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Pred stotimi dnevi je vlada Janeza Janše začela svoj štiriletni mandat. Kljub temu, da ji je v tem času uspelo pod streho spraviti rebalans proračuna in varčevalne ukrepe, pa velikih pričakovanj bralcev še ni uspela izpolniti.
Oglej si celoten članek

Da vlada v prvih 100 dneh ni izpolnila pričakovanj, je v spletni anketi zurnala24.si odgovorilo 68 odstotkov. Da je izpolnila pričakovanja, pa je odgovorilo 32 odstotkov sodelujočih. V anketi je sicer sodeloval 101 bralec.

Morda bo vlada več zaupanja med bralci doživela s prihodnjimi ukrepi, ki pa prav tako ne bodo veljali za bolj priljubljene. Vlada tako napoveduje strukturne reforme, med njimi reformo trga dela ter zdravstveno in pokojninsko reformo.

Premik v miselnosti

Predsednik vlade Janša kot največji uspeh dosedanjega dela vlade izpostavlja, da so v tem času uspeli doseči premik v miselnosti in spoznanju, da je za uspešen izhod iz krize treba nekaj narediti.

Po njegovih besedah je namreč ravno to omogočilo, da je vlada pri dveh ključnih projektih zadnjih treh mesecev - sprejemu rebalansa in paketa varčevalnih ukrepov - dobila tudi podporo socialnih partnerjev.

Čeprav je vlada po enomesečnih pogajanjih dosegla dogovor o varčevalnih ukrepih z večino sindikatov, pa se ji ni uspelo uskladiti s policisti. Ti so zato uveljavitev zakona za uravnoteženje javnih financ zaenkrat zaustavili z vložitvijo pobude za začetek postopka za razpis referenduma. Ob strani sta sicer v minulih dneh znova sedli za pogajalsko mizo in upata na dogovor.

Opozicija kritična do vlade

Sprejem rebalansa in varčevalnih ukrepov sicer kot velik dosežek vlade vidijo tudi v koalicijskih strankah SDS, Državljanski listi, SLS, DeSUS in NSi, kjer so zadovoljni tudi z doseženim soglasjem s socialnimi partnerji. Po drugi strani pa v opozicijskima strankama Pozitivna Slovenija in SD menijo, da so varčevalni ukrepi škodljivi, vladi pa očitajo tudi politično kadrovanje.

Med prihodnjimi ukrepi pa vlada napoveduje ključne strukturne reforme. Med njimi navajajo reformo trga dela, zdravstveno reformo, pokojninsko reformo in reformo šolstva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 10:16 20. November 2012.

    ti se.. pa imajo zakaj smejati ... veseli so ,ker imajo zopet velike plače ...za slabo delo

  • 08:34 24. Maj 2012.

    Saj trave ži ne vč za dobit. Tista ki je pa je gensko obdelana, tako da jo bom kar kadili!

  • 18:00 20. Maj 2012.

    Mi nič, lopovska vlada pa si bo izplačala nagrado v vrednosti kar bodo našparali od tega. Ampak jasno če do …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.