Bralko bi morala obvestiti

Foto: Žurnal24 "Če so izvidi brez problemov, se načeloma bolnikov o njih posebej niti ne obvešč
Zbornica: Zdravnik mora opozoriti pacienta na slab izvid.
Oglej si celoten članek

Zdravnik mora opozoriti pacienta na rezultat izvidov, če ti kažejo na negativno zdravstveno stanje.

Tako so ocenili na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), ko smo jih opozorili na zgodbo bralke, ki je zdravnica ni obvestila o izvidu, ki je kazal na okužbo z lymsko boreliozo.

Kodeks medicinske deontologije Slovenije, ki ga je sprejela ZZS, namreč določa, da mora biti obveščanje pacienta o zdravstvenem stanju izključno in v najširšem pomenu v njegovo dobro.

Ker zakonodaja ne določa obveznosti poročanja pacientu o prihodu izvidov, smo zdravstveno ministrstvo vprašali, ali predvidevajo kakšne spremembe.

Odgovorili so, da zakon o pacientovih pravicah določa pravico pacienta, da je obveščen o zdravstvenem stanju in da zakon o zdravniški službi določa, da je zdravnik odgovorni nosilec opravljanja zdravstvene dejavnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.