Bratuškova s pomočjo Janševe SDS spravila zakon pod streho

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Predlogu zakona o skrajšanju obdobja bolniške odsotnosti, ki ga krije delodajalec, je sprejet.
Oglej si celoten članek

Obdobje bodo skrajšali na 20 delovnih dni

Poslanci državnega zbora so danes podprli novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki na predlog SAB predvideva, da bi obdobje, v katerem se nadomestilo za bolezen oz. poškodbo izplačuje v breme delodajalca, s sedanjih 30 skrajšali na 20 delovnih dni.

Novelo zakona so podprli predlagatelji, torej opozicijska SAB, poslanci SDS, NSi, SNS in poslanci Konkretno ter tudi nepovezani poslanci, proti pa so glasovali poslanci LMŠ, SD, Levice in poslanci DeSUS.

Ker se bodo v tem primeru povečale obveznosti zdravstvene blagajne, je na dnevnem redu seje tudi predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Kordiš: Posledice bomo občutili vsi, še posebej pa starejši

"Največji zmagovalci dane razbremenitve na škodo javne blagajne in zdravstvene oskrbe državljank in državljanov, bodo velika podjetja, podjetja, ki že sedaj izkazujejo visoke dobičke, njim ta zakon podarja še dodatne milijone, posledice bomo občutili vsi, še posebej pa starejši," je ocenil poslanec Levice Miha Kordiš. "Res ne razumem, zakaj stranka Alenke Bratušek rine na vrat na nos s koalicijsko podporo v sprejem tega zakona in asistira ambicijam vlade Janeza Janše, da razsuje in privatizira slovenski zdravstveni sistem? A nismo mi v opoziciji tisti, ki nasprotujemo tem rušilnim politikam?" 

Predlagatelji se ne strinjajo. Kot je pojasnil Marko Bandelli, so v SAB ocenili, da bodo dolgoročne finančne posledice za zdravstveno blagajno znašale 35 milijonih evrov, saj bodo zaradi ugodnih posledic zakona višji tudi prispevki v blagajno. Alenka Bratušek pa je poudarila, da bodo od spremembe imela največ tista podjetja, ki imajo malo zaposlenih.  
 

V ZZZS medtem ocenjujejo, da bo podaljšanje obdobja, ki ga bo v času bolniške krila zdravstvena blagajna, znašalo 94 milijonov evrov. Hkrati v ZZZS ocenjujejo, da bo primanjkljaj v letu, brez dodatnega stroška 94 milijonov evrov, znašal 150 milijonov evrov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 13:32 27. Januar 2022.

    Plagiatorska šivilja ves čas super sodeluje s fašistoidno SDS, saj ima cel mandat v upravi DUTB svojega lojalnega lakaja nesposobnega …

  • 10:01 27. Januar 2022.

    KUL razpada še predno so sploh začel.. jest pravim s.p. če že ne moreš dat vsak mesec za zavarovanje bolniške, …

  • 09:51 27. Januar 2022.

    Saj vas ki ste zaposleni pri sp,itak nič ne boli ,za s.p. je pa to kar velik strošek da si …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.