Brez dela bi ostalo 2.500 trgovk in trgovcev

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Sindikat ocenjuje, da bi zaprtje trgovin ob nedeljah prineslo 2.500 brezposelnih.
Oglej si celoten članek

Če se ob nedeljah in praznikih trgovine zaprejo, bo brez dela ostalo dva tisoč do 2.500 trgovk, je za časnik Finance ocenil sekretar trgovskega sindikata pri ZSSS Lado Rožič

Pojasnil je, da so pri izračunih upoštevali tudi absentizem, ki se v trgovski panogi povečuje in je velika težava. Trenutno po ocenah sindikata znaša tri do štiri odstotke in raste. V izračun je vštetih skupaj 52 nedelj in 15 praznikov. 

Slovenija Trgovine ob nedeljah kmalu zaprte?

Slovenija Zaprtje trgovin podpira tudi SMC

Nepovezani poslanec Andrej Čuš, ki je v državni zbor vložil predlog sprememb zakona o trgovini, po katerem bi bile le te ob nedeljah zaprte, je doslej zbral okoli deset tisoč podpisov podpore s peticijo za zaprtje trgovin. 

Kaj je zapisano v predlogu?

Čuš predlaga, da trgovec ne sme določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen v primeru posameznih prodajaln, ki so po lastni presoji trgovca lahko odprte do največ šest nedelj oz. z zakonom določenih praznikov v letu. 

Poleg tega bi med izjeme uvrstil prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, kjer trgovsko dejavnost izvaja neposredno nosilec dejavnosti oz. njegovi ožji družinski člani. Med izjeme bi dodal tudi prodajalne na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cestah.

Se strinjate? Trije razlogi za zaprtje trgovin ob nedeljah

zaprtje trgovin "Plače so mizerne"

Tako naj bi uresničili ustavno načelo ljudske suverenosti, saj so volilci na referendumu lčeta 2003 že izglasovalo odločitev o nedeljskem delu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 13:25 30. Marec 2018.

    same laži.

  • 15:15 24. November 2017.

    Edino kaj znajo ta goveda je krast in lagat.

  • 06:55 24. November 2017.

    Tale izjava je pa za takošnjo zamenjavo sindikalistov !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.