Brez denarja ni strehe

Foto: Žurnal24 Vila Rustica je najbolje ohranjena antična vila na Gorenjskem, vendar bi jo mora
Mošnje. Za zaščito arheološkega najdišča manjka 200 tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

Nadstrešek. "Za Vilo Rustico je bilo do zdaj namenjenih že okoli 400 tisoč evrov, zato bi bila velika škoda, če se ne bi našel denar še za nadstrešek, s katerim bi zavarovali dragoceno najdišče," je o zaščiti arheološkega najdišča ob gorenjski avtocesti dejal Franc Peternel, predsednik Krajevne skupnosti (KS) Mošnje.

Takega arheološkega najdišča ni na vsakem koraku in velika škoda bi bila, če tega ne bi znali vključiti v turistično ponudbo.
Franc Peternel

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji je za zaščitni zid zagotovila 150 tisoč evrov, za preostalo ureditev pa je bilo do zdaj po besedah Peternela porabljenih okoli 200 tisoč evrov. "Na potezi je država, da zagotovi denar za 600 kvadratnih metrov velik nadstrešek, ki bi stal 200 tisoč evrov in s katerim bi zaščitili najdišče. Zdaj je del najdišča prekrit z začasnim lesenim nadstreškom, ki pa je zelo neugleden," je pojasnil Peternel. Z izjemnim arheološkim najdiščem dobro ohranjene antične Vile Rustice imajo v Mošnjah velike načrte, med drugim bodo že konec julija odprli arheološko pot.

Računajo na evropski denar
V KS so odprtje najdišča za javnost napovedovali letos, a kot kaže, to še ne bo povsem urejeno in obiskovalcem v celoti še ne bo na ogled. Miloš Ekar, vodja kranjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, je včeraj za Žurnal24 povedal, da iščejo vir financiranja za nadstrešek. "Poskušamo pridobiti evropska sredstva. Projekt je sicer pripravljen, toda letos najverjetneje še ne bo dokončan. Ko dobimo denar, pa bo v manj kot enem letu," je poudaril Ekar in dodal, da redno pregledujejo stanje najdišča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.