Brez dogovora o plačah

Foto: Žurnal24 delavec delavci bobo
Pogajalci delodajalcev in sindikatov tudi na letos zadnjih pogajanjih o kolektivni pogodbi o načinu usklajevanja plač z inflacijo niso dosegli dogovora.
Oglej si celoten članek

Sindikalna stran je predstavila nov predlog, po katerem bi se izhodiščne in najnižje osnovne plače povišale za razliko med letošnjo inflacijo in 2,5-odstotnim avgustovskim dvigom ter da bi se za to razliko zvišali osnova za izračun mesečnih plač ter koeficienti, je povedal predsednik sindikalne centrale Pergam Dušan Rebolj. Delodajalci bodo predlog preučili do naslednjih pogajanj sedmega januarja.

Delodajalci so po Reboljevih besedah spet poudarjali, da imajo mandat samo za pogajanja o dvigu izhodiščnih plač in ne osnovnih plač, "kar pomeni, da ne bi šla plača gor niti desetini delavcev." "Mislim, da če bodo delodajalci vztrajali pri svojem mandatu in ne bodo ponudili nič drugega, do dogovora ne bo prišlo," je povedal Rebolj. Sam sicer ne izključuje možnosti, da bi se lahko pojavil predlog o dodatku k izplačani plači v fiksnem znesku, česar v Pergamu ne bi podprli. Rebolj meni, da so možnosti na pogajalski ravni izčrpane in da bi se morali sestati vodje vseh delodajalskih in sindikalnih organizacij.

Jože Smole iz Gospodarske zbornice Slovenije pravi, da bodo preučili, kako bi nov predlog sindikatov vplival na plačno politiko. Dvig osnovnih plač je za delodajalce popolnoma nesprejemljiv. Strinjajo pa se, da je treba poiskati način, da se bodo povečale plače tistim z najnižjimi plačami, saj jih rast življenjskih stroškov najbolj prizadene.  "To je problem, ki ga je treba rešiti. Na delodajalski strani se zavedamo, da je rast življenjskih stroškov visoka," je dejal Smole. Dodal pa je, da "v večini podjetij to rešujejo ne glede na naša pogajanja, kar kaže realna rast plač."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.