Brez občin ne bo pogače

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Zaščitena jed. Občine skrb naložile društvu, ki pa tega finančno ne zmore.
Oglej si celoten članek

Belokranjske občine, ki so zagotovile denar za zaščito belokranjske pogače, so se po dveh letih odločile, da bo moralo Društvo kmečkih žena (DKŽ) Metlika denar za vzdrževanje certifikata poiskati samo.

Presoja in promocija

Zunanja presoja certifikata stane, kot smo izvedeli, več kot dva tisoč evrov na leto, kar pa ni ves denar, ki so ga prej prispevale občine; na začetku, ko so v DKŽ pripravljali koncept zaščite belokranjske pogače, naj bi se zavezale, da bodo skrbele tudi za promocijo, kar je skupaj s certifikatom na leto zneslo okoli pet tisoč evrov. Tega stroška pa društvo – kot smo izvedeli neuradno, saj predsednica Marjana Nemanič o tem pred pogovorom na Občini Metlika ni želela govoriti – ne bi zmoglo.

Od pekov ni dovolj

"Certificirani proizvajalci prodamo premalo pogač, da bi lahko vzdrževali sistem. Izvirni greh projekta je, da ni organizirane prodaje na terenu. Pogača se največ proizvaja na turističnih kmetijah in v gostilnah, kjer jo ponujamo kot jed dobrodošlice," nam je povedala Andreja Veselič Drakulič iz Gostišča Veselič.

Od vsake prodane pogače, dodaja, društvu nakažejo 50 centov, a količine so premajhne, da bi se lahko nabralo dovolj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.