Brez plač in pravic

Foto: Žurnal24 “Težko preživimo mesec. Toda bomo že kako, skrbijo nas naše družine, za katere n
Izkoriščani. “Radi bi se le normalno najedli in obiskali svojo družino,” pravijo delavci Gratima.
Oglej si celoten članek

Sežana. “Zadnje mesece smo delali le zato, da smo dobili malico in posteljo. Tako ne moremo več živeti,” nam je dejal Milenko Jošić, eden od 70 delavcev Gratima, ki so se na robu preživetja odločili javno opozoriti na svojo stisko, danes s podporo Nevidnih delavcev sveta tudi z manifestacijo pred sežansko občino in uradom za delo.

V trgovini nas postrani gledajo, ker se bojijo, da bomo kaj ukradli. Mi smo pošteni delavci, ne tatovi.
Ramiz Šiljić

Domžalsko podjetje, ki je na Sežanskem veliko delalo kot kooperant Kraškega zidarja, jim dolguje pet plač, regres, nadure in druge pravice, socialni prispevki naj ne bi bili plačani že od februarja lani.

Včeraj smo jih obiskali v šefovem stanovanju, kjer se na 60 kvadratnih metrih stiska 12 delavcev. Za bivanje jim je delodajalec vsak mesec od plače trgal 150 evrov, skupno torej 1.800 evrov. Izguba stanovanja bi zanje pomenila izgubo dovoljenja za bivanje ali izgubo prijave bivališča in s tem vseh pravic iz dovoljenja za stalno bivanje.

Država naj prevzame dolg
Direktor Gratima Mesud Ibričić se na naše klice včeraj ni odzval. “Nasprotoval je, da gremo v javnost, toda od njegovih obljub ne moremo več živeti,” je razočaran Husein Beganović. Zdaj živijo od pomoči Rdečega križa in Karitasa. Tisti s stalnim bivališčem so na centru za socialno delo prejeli izredno denarno socialno pomoč. “Ne zahtevamo nič drugega kot plačilo za pošteno opravljeno delo. Od pristojnih zahtevamo, da pritisnejo na delodajalca, sicer pa naj dolgove prevzame država, ki je tudi kriva za nastalo stanje,” je poudaril Beganović.

Nekateri so že zahtevali izredno odpoved zaposlitve, da bi lahko odšli na zavod za zaposlovanje ali k drugemu delodajalcu, a se Ibričić ne odziva. Razmišljajo tudi o tožbah.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.