"Brez slabe banke smo v bankrotu"

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Janša odgovarja na poslanska vprašanja. Če ne bo sanacije bančnega sistema, bo država do konca leta bankrotirala, napoveduje.
Oglej si celoten članek

"Če Slovenija ne bo nadaljevala sanacije bančnega sistema, bo do konca leta bankrotirala," je med odgovori na poslanska vprašanja dejal predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša. Ocenil je, da bo Slovenija v tem primeru prisiljena sprejeti pogoje v zameno za mednarodno finančno pomoč "v takšni ali drugačni obliki". "Zelo veliko dilem ni," je bil jasen.

Problem slabih posojil v slovenskem bančnem sistemu se je po Janševih besedah ignoriral štiri leta in v tem času "zrasel čez glavo" ne samo tej generaciji slovenskih davkoplačevalcev, ampak tudi prihodnjim. "Takšna politika ignorance ne pride več v poštev," je dejal v odgovoru na poslansko vprašanje Mateja Tonina (NSi).

Zakon se izvaja

Pojasnil je, da se zakon o slabi banki že izvaja. "Med neizvršnimi direktorji, ki smo jih imenovali, so trije tuji finančni strokovnjaki, ki niso bili del nastajanja problema," je poudaril in dodal, da se nadaljuje tudi usklajevanje podzakonskih aktov, pri čemer naj bi bili nekateri že usklajeni.

Prepričan je, da gre za bistven problem Slovenije in njenih davkoplačevalcev danes, ne strinja pa se z argumentom, da obstaja več konceptov za reševanje razmer v bančnem sistemu. Dokapitalizacije po njegovi oceni pridejo v poštev, ko je banka nekoliko kapitalsko podhranjena, ne pa, ko "cena delnice največje državne banke strmoglavi na en evro".
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 09:57 5. Marec 2013.

    Hitler je dal svojim državlanom!! TI fašisti pa ne dajo nobenem človeku...le bankam!

  • 09:56 5. Marec 2013.

    brez slabe banke smo v bankrotu?? Haloooo...brez pravic smo v bankrotu!! in ... ,kaj pa smo ljudje brez pravic??? Sužnji!! …

  • 18:32 4. Marec 2013.

    Holokavst, Judi in protivladni protesti: Javni poziv politikom<br />Podpisniki tega pisma smo se odzvali, ker menimo, da je primerjava trenutne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.