Brez službe konec januarja že skoraj 116 tisoč ljudi

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Povpraševanje po delavcih se povečuje, a to še ne pomeni oživljanja trga dela, pravijo na gospodarski zbornici.
Oglej si celoten članek

Konec januarja je bilo na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) prijavljenih 115.965 brezposelnih, kar je slabe tri odstotke več kot konec decembra.

Na novo se je v zavodovo evidenco prijavilo kar 11.539 ljudi, več kot polovica, ker se jim je iztekla zaposlitev za določen čas. Iz evidence pa je ZRSZ odjavil 8.328 brezposelnih; od tega se jih je nekaj manj kot 5.000 zaposlilo ali samozaposlilo.

Mladih manj, starih več

V primerjavi z lanskim decembrom se je zmanjšal delež brezposelnih žensk, mladih do 24. leta in stečajnikov, povečal pa delež starejših od 40 let in brezposelnih z najnižjo izobrazbo.

Delavce spet iščejo

Delodajalci so januarja prijavili za skoraj 15 odstotkov več prostih delovnih mest kot decembra, kar je prvi porast povpraševanja po delavcih po treh mesecih. Kot pravijo na ZRSZ, so k zvišanju največ prispevala prosta delovna mesta v gostinstvu, predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu, pa tudi v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, kamor se uvrščajo agencije za posredovanje delovne sile.

“Januarja je že običajno več zaposlovanja kot decembra. To je najverjetneje posledica dejstva, da so se s koncem leta mnogim iztekle pogodbe o zaposlitvi, z začetkom pa podjetja spet sklepajo nove pogodbe. Na osnovi tega pa nikakor ne moremo ocenjevati, da trg dela oživlja. Analize gospodarskih razmer bolj nakazujejo nadaljnje naraščanje števila brezposelnih kot obratno,” meni Tatjana Čerin z 
gospodarske zbornice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:55 8. Februar 2012.

    Vprašajte te "zavržene" državljane ali je pomembno imeti ministrstvo za kulturo in ali naj bo tožilstvo v tem ali onem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.