Brez soglasja novinarjev ne bo urednika

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Premier Borut Pahor se bo sestal s predstavniki nekaterih novinarskih aktivov slovenskih medijev. Vlada bo v nov zakon vključila tudi obvezujoče soglasje 65 odstotkov navzočih novinarjev.
Oglej si celoten članek

Vprašanje, kdo je lahko lastnik medijev, po Pahorjevih besedah danes ni dobilo končnega dogovora, saj obstajajo dileme o tem, kako daleč gre lahko pri tem vlada v tržnem gospodarstvu.

"Moje vodilo pri oblikovanju odgovora na omenjeno vprašanje, če se bomo zanj dogovorili, bo, da mora biti pravilo o tem, kdo je lastnik medijev, jasno in vsem enako razumljivo," je v izjavi za javnost po dveurnem sestanku s predstavniki novinarskih aktivov povedal Pahor. Slednji sicer sestanek z novinarji ocenjuje kot koristen.

Premier je prepričan, da je svoboda medijev temeljnega pomena za demokratičnost družbe. Prav tako je proti proti "iluziji, da velika normiranost v zakonodaji olajšuje, ne pa otežuje težave": "Zato menim, da mora biti tudi pri medijskem zakonu malo pravil, ki morajo biti jasna in enaka za vse, sankcije pa prepoznavne in prav tako enake za vse."

Ministrica za kulturo Majda Širca, ki se je prav tako udeležila sestanka, je povedala, da je danes dosežena kvota pri imenovanju odgovornih urednikov, ki naj bi jo vgradili v nastajajoči zakon o medijih, nekoliko nižja, saj je ministrstvo sprva predvidevalo 75-odstotno soglasje.

Povedala je še, da bo ministrstvo ostale določbe, o katerih so se pogovarjali danes in še niso zajete v zakon, preučilo in jih vključilo v zakon, če bo ocenilo, da je to potrebno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.