Brez Šoštanja bi sistem zdržal

Foto: Žurnal24 “Neprimerno je govoriti, kako bomo nuklearko zamenjali z vetrnimi elektrarnami i
Jevšenak. Za gradnjo daljnovodov Eles izplača več služnosti, kot jih plačajo v Italiji.
Oglej si celoten članek

Prvi mož Elesa Milan Jevšenak meni, da se slovenski elektroenergetski sistem ne bo sesul, tudi če se ugasnejo vsi bloki v Termoelektrarni Šoštanj.

"Hočemo več kot v Italiji!"
Služnosti. Daljnovod Krško–Beričevo, ki se “gradi” od leta 1978, naj bi bil dokončan v od dveh do treh letih. Letos so izvedli posek trase, prihodnje leto naj bi začeli gradnjo. Predviden strošek je 65 milijonov evrov. “Služnosti znašajo 14 milijonov evrov ali 20 odstotkov stroškov daljnovoda. To je več kot v Italiji,” je pojasnil Jevšenak.

“Ne bom trdil, da bi se sistem zrušil, bi bile pa slabe napetostne razmere in težje obratovanje omrežja. Jaz bi se zavzemal, da se tam nekaj postavi, da se v sistemu ohranja napetost. To je tako kot žica med stebri, če enega ni, se lahko povesi do tal. Enako z napetostjo podpiramo sistem,” pravi Jevšenak in doda, da energije sicer ni težko kupiti, a bi se gotovo podražila: “Ko bodo zavohali, da elektrike nimamo dovolj, bodo šle cene v nebesa.”

“Za Eles je vseeno, kakšen blok je. Mi kot sistem ga lahko sprejmemo, sistemske storitve pa se lahko močno podražijo, odvisno od moči bloka,” opozarja Jevšenak.

Odprtje nasedle naložbe
Eles bo sicer jutri “odprl” prečni transformator v Divači. Jevšenakov predhodnik Vitoslav Türk je 50 milijonov evrov vreden transformator iz 1.200 ton železa in bakra naročil, da bi preprečil prevelike tokove elektrike v Italijo. Neuradno je slišati, da je imela študija, ki je pokazala, da je potreben, napačne predpostave, in da bo ta transformator nasedla naložba, Türk pa je Siemensu večino kupnine plačal kar z avansom. Türk je sicer še vedno zaposlen pri Elesu, menda pa tam tudi dela, in sicer piše študije.

Eles bo imel letos po ocenah okrog deset milijonov evrov dobička.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.