Brez štipendij nazaj domov

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Država tujim študentom ukinja državne štipendije, zato se bodo uprli.
Oglej si celoten članek

“Številne naše družine se težko prebijajo skozi mesec, zato je bila odločitev, da gremo študirat v Slovenijo, tudi pot v stabilnejšo prihodnost. Zaradi ukinitve štipendije se bomo morali verjetno vrniti v svoje države,” pravijo tuji študenti, ki so do zdaj pri nas prejemali državno štipendijo, od 1. januarja pa je ne morejo več.

Niso bili seznanjeni

V Sloveniji študira okoli 2.000 tujih študentov. Večina jih prihaja iz nekdanje Jugoslavije. Okoli 1.100 jih prejema državno štipendijo. Država je pred letom in pol zakonodajo spremenila tako, da so do državnih štipendij upravičeni le slovenski državljani. Zakonska določba velja od 1. januarja, a so tuje študente na ministrstvo za delo povabili šele konec decembra. “Večina za spremembo zakona sploh ni vedela,” razlagajo študenti.

Znanje brez državljanstva

Na ministrstvu pojasnjujejo, da lahko še vedno zaprosijo za druge štipendije, in opozarjajo, da “naši študentje v drugih državah državne štipendije ne morejo pridobiti”. Zato menijo, da je treba zadeve urediti prek bilateralnih sporazumov.

Tuji študenti in njihovi podporniki, tudi številni profesorji, odgovarjajo, da je ta poteza države diskriminatorna. Zato bodo pod geslom “Slovenija mora ostati država, v kateri znanje nima državljanstva” v torek zavzeli ulice pred ljubljansko univerzo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.