Brez takse ni taksija

Foto: Janez Krušič Sterguljc
Foto: Janez Krušič Sterguljc
Kdor bo želel voziti taksi, bo moral plačati. Taksisti zaposleni le za polni delovni čas.
Oglej si celoten članek

"Čas je, da občina uredi vožnje s taksiji. S tem pravilnikom se bomo rešili tistih, ki delajo na črno," sta nam svoje poglede na nov pravilnik zaupali dve vodji mariborskih taksislužb. Poklicali smo jih precej, a so vsi želeli ostati neimenovani, saj je, kot pravijo, "taksislužba v Mariboru urejena precej po kavbojsko".

Več nadzora

Tudi zaradi tega se je mariborska občina odločila, da opusti stari pravilnik iz leta 2002. Novi pravilnik, ki ga morajo potrditi še mestni svetniki, omogoča predvsem večji nadzor. Največja sprememba se nanaša na pridobitev dovoljenja. Tega bo lahko posameznik dobil le, če bo plačal posebno takso za uporabo taksipostajališč. S plačilom takse bo dobil nalepko po vzoru vinjete, ki bo služila kot dokaz, da ima dovoljenje in poravnano takso. Brez nje ne bo smel delati. Pravilnik prinaša še nekaj novosti, denimo opravljen izpit o poznavanju Maribora, in zahteva, da mora biti voznik pri delodajalcu zaposlen za polni delovni čas.

18 občin, 6 inšpektorjev

Taksisti se večinoma strinjajo, da je pravilnik potreben. A pomisleki ostajajo: letna taksa za postajališče se namreč giblje od 100 do 500 evrov in je odvisna od starosti vozila, našim sogovornikom pa se zdi 500 evrov preveč. Največ pomislekov pa imajo glede obveznosti zaposlitve voznika za polni delovni čas. "To je noro. Voznik je na terenu res po več ur, a efektivnega časa je le za okoli dve uri na dan," pravijo sogovorniki, dodatni pomislek pa imajo glede samega nadzora novega sistema: za 18 občin namreč skrbi šest inšpektorjev in 17 mestnih redarjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:50 2. Marec 2014.

    Edino pravilno. Marsikaj se v Sloveniji dela "po domače", brez računov in urejenih papirjev, lahko bi rekli "na črno". Potrebujemo …

  • 09:32 1. Marec 2014.

    Pravilno po eni strani, po drugi strani pa sedaj še tisto mizerijo katero jim lastniki taxi služb sploh izplačujejo. Ta …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.