Brezposelnost: približujemo se rekordu

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Po dolgem času se je številka brezposelnih spustila pod 70.000
Oglej si celoten članek

Številka brezposelnosti je v septembru upadla, še vedno pa nismo dosegli rekordno nizke ravni iz leta 2008, ko je bilo v Sloveniji brez dela zgolj 59.303 ljudi. Odstotek brezposelnih je od avgusta upadel za 2,4 %, v primerjavi z lanskim letom pa za 5,3 %.

Brezposelnost v Sloveniji je upadla v vseh območnih službah zavoda, v primerjavi z avgustom pa so največji upad zabeležili v Mariboru, in sicer 3,9 %.

Če primerjamo stopnjo brezposelnosti z lanskim letom, je z 9,5 % na prvem mestu upada brezposelnosti Nova Gorica.

Foto: EPA sp 2018 lužniki stadion rusija delavci

Iskalci prve zaposlitve so na drugem mestu

Večina trenutno brezposelnih v Sloveniji je prijavljenih na zavodu za zaposlovanje zaradi izteka pogodbe za določen čas, na drugem mestu pa so iskalci prve zaposlitve.

Največji porast v prijavah na zavod je bilo s strani trajno preseženih delavcev oz. stečajnikov, največji upad pa je bil pri iskalcih prve zaposlitve, poroča STA.

Značilnosti brezposelnih

V septembru letos se je samozaposlilo kar 84,6 % iskalcev zaposlitve več kot v enakem obdobju lani.

Prav tako so delodajalci septembra sporočili 7,6 % več delovnih mest kot avgusta, kar je tudi pripomoglo k upadu brezposelnosti v Sloveniji v septembru.

Največje povpraševanje na trgu dela je za delavce v predelovalnih dejavnostih ter visokošolske učitelje.

Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS je bilo julija v državi 893.760 delovno aktivnih prebivalcev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.