Britanci hvalijo pilota helikopterja

Foto: Žurnal24 Pilot helikopterja vrste Super Puma, ki jih uporabljajo za prevoze na naftne plo
Tudi Britanci so včeraj dobili svojega nebeškega junaka, ko je pilot s helikopterjem zasilno pristal v morju in rešil 18 ljudi.
Oglej si celoten članek

Vzroki za nesrečo, ki se je včeraj zgodila v bližini naftne ploščadi ob vzhodni obali Škotske, še vedno niso povsem pojasnjeni. Po podatkih obalne straže so bili vremenski pogoji zmerni, z dva do tri metre visokimi valovi, težave so bile le z vidljivostjo, saj je spodnji rob oblakov prekril najbližjo pristajalno ploščad.

Pilot, njegovo ime še ni prišlo v javnost, je po navedbah strokovnjakov helikopter spustil na gladino bolj nadzorovano, kot je to uspelo posadki potniškega letala na reki Hudson. Ustaljen postopek v takšnih primerih zahteva, da se pilot odloči med možnostjo nadaljevanja leta in zasilnim pristankom, po prvih ocenah pristojnih pa je zagotovo dobro pretehtal obe možnosti in izbral varnejšo. Čeprav vzroki za nesrečo še niso znani, strokovnjaki menijo, da je nekdanji vojaški pilot zagotovo imel upravičen razlog za zasilen pristanek.

Helikopter je po pristanku obstal na gladini, saj so se sprožile posebne zračne vreče. Na krovu je bilo 16 potnikov in dva člana posadke. Tri ponesrečence so s prizorišča dvignili v reševalne helikopterje in jih zaradi lažjih poškodb prepeljali v bolnišnico. Ostali so se vkrcali na dva reševalna splava, iz objema ledenomrzlega morja pa so jih rešili kmalu po zasilnem pristanku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.