Brnik: tihotapijo tudi kaktuse

Foto: Žurnal24 Med zavarovanimi rastlinami je na Citesovem seznamu tudi navadni zvonček. (Foto:
Cena. Za ulov papige v Maliju 22 evrov, cena v Evropi okoli tisoč evrov.
Oglej si celoten članek
Največ denarja organizirani kriminal obrne pri drogi in orožju, sledi trgovina z ogroženimi živalmi in rastlinami.
Andrej Arih

Ogrožene. V Maliju dobi domačin za ulov papige vrste sivi žako 22 evrov, na evropskem trgu pa je vrednost take papige okrog tisoč evrov. Tako nam je povedal Andrej Arih iz Agencije RS za okolje (Arso) in dodal, da ogrožene živalske in rastlinske vrste prodajajo z južne nerazvite poloble na sever. “Domačini v državah v razvoju lovijo te živali in nabirajo rastline za malo denarja, do končnih kupcev pa se vrednost poveča – mogoče za desetkrat, mogoče za stokrat,” je pojasnil.

Slonovina in krokodili

V petek bo minilo deset let, odkar je Slovenija začela izvajati Konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (Cites).

Kaviar 6.000 evrov Cene. Za kilogram nosorovega roga 7.424 evrov, za medveda 3.712 evrov, za ujedo tudi 22.272 evrov, za papigo pa celo 29.696 evrov. Za kilogram kaviarja ogrožene jesetrovke so nekateri pripravljeni odšteti šest tisoč evrov, za določeno vrsto orhideje 1.485 evrov, za kaktus pa 5.197 evrov.

Konvencija Cites. Na njene sezname je vključenih okoli pet tisoč vrst živali in 25 tisoč vrst rastlin. Ima 175 držav pogodbenic in 23 nepogodbenic.

Po besedah Vojka Otoviča z generalnega carinskega urada so slovenski cariniki v zadnjih šestih letih odkrili 156 kršitev konvencije, zasegli pa so 2.581 zaščitenih živalskih in rastlinskih vrst. “Največ osebkov, zaščitenih pod Citesom, zasežejo cariniki na izpostavi na letališču Brnik, kjer se srečujejo predvsem s spominki s potovanj,” je povedal. Najpogostejše so lupine školjk in polžev, korale, izdelki kitajske tradicionalne medicine, izdelki iz slonovine, kože plazilcev, deli medvedov, preparirani krokodili, kaktusi in kače v alkoholu.

Tigri izumirajo
Zaradi prepovedane trgovine z ogroženimi vrstami so po Arihovih besedah najbolj ogroženi nosorogi, sledijo jim medvedi in velike mačke, predvsem tigri, ki bodo po nekaterih napovedih leta 2020 živeli samo v živalskih vrtovih. “Vsako leto človek zaradi mednarodne trgovine iz narave odvzame na milijone živali in rastlin,” je opozoril; med njimi je okoli 500 milijonov tropskih rib, 30 tisoč primatov, 15 milijonov drugih živih sesalcev, 6,5 milijona živih ptic in tako dalje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.