Bruselj pritiska zaradi varčevalcev

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska komisija je Slovenijo in Hrvaško odločno pozvala, naj čim prej poiščeta vzajemno sprejemljivo rešitev za vprašanje Ljubljanske banke.
Oglej si celoten članek

Rešitev je "nujna", je poudaril tiskovni predstavnik komisarja za širitev Štefana Füleja, Peter Stano. Ob tem je obe državi posredno pozval, naj se vzdržita nekonstruktivnih dejanj in besed.

"Iskreno povedano, na tej točki katero koli dejanje, izjava ali obnašanje, ki ne prispeva k vzajemno sprejemljivi rešitvi vprašanja LB, preprosto ne pomaga," je opozoril.

Sodbe pred hrvaškim sodiščem

Hrvaški Jutranji list medtem danes piše, da je uspela prva izmed tožb Privredne banke Zagreb (PBZ) proti LB in NLB na hrvaških sodiščih. Pri tem se sklicuje na odločitev zagrebškega sodišča iz julija lani. Če bi bila razsodba pravnomočna, bi dodatno zapletla spor med Hrvaško in Slovenijo o LB. Kot je izvedela STA, sta pritožbi vložili ne le LB in NLB temveč tudi PBZ.

Slovenska vlada sicer od Hrvaške zahteva umik pooblastil komercialnim bankam, potem pa bo ratificirala hrvaško pristopno pogodbo z EU.

Namestnik hrvaške zunanje ministrice Joško Klisović je danes v oddaji Poligraf Hrvaškega radia povedal, da Hrvaška ne namerava umakniti pooblastil, če finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić ne bosta ponudila rešitve, ki bo sprejemljiva za obe vladi.

Preloženo srečanje pogajalcev

Potrdil je, da bo peto srečanje Arharja in Rogića, ki sta bila za nov krog pogovorov dogovorjena za 29. januar, znova preloženo, potem ko so zaradi Arharjevih zdravstvenih težav njuno srečanje, napovedano za 22. januar, nekajkrat že preložili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:43 25. Januar 2013.

    to vprašanje naj rešijo hrvaške banke, ki so hrvatom dajale ugodne kredite. redke so firme na svetu, ki bodo poravnale …

  • 14:06 25. Januar 2013.

    Ali bomo mi davkoplačevalci iz Slovenije plačali zamudne obresti - ko bo prišel čas resnice in Hrvatom mogli dati devize?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.