Bruselj razmišlja o 'prisilni upravi'

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Evropska komisija naj bi razmišljala o "intenzivnem monitoringu" Slovenije. Damijan: To bi bil prvi korak. Potrebovali bi stalno ekipo, ki bi dnevno nadzirala sanacijo bank.
Oglej si celoten članek


Financial Times danes poroča, kot se je napovedovalo že v neformalnih pogovorih s predstavniki Evropske komisije, da v Bruslju razmišljajo o nekakšni prisilni upravi za Slovenijo, piše Jože P. Damijan na svojem blogu.

Pri tem ima EK na voljo dve formalni možnosti. Prva je, da za Slovenijo konec meseca uvede postopek t. i. “excessive imbalances procedure”, ki omogoča kaznovanje države, če ne izpolnjuje zahtev glede odprave presežnih neravnotežij. Druga oblika je t. i. “intensive EU monitoring”, ki sicer EK ne omogoča, da bi zahtevala izvajanje določenih reform, ampak ji omogoča le tesnejše spremljanje napredka države pri izvajanju reform.

Ključni problem je po mnenju EK v nezadostnem sodelovanju med vlado in Banko Slovenije pri reševanju bančnega problema. Kot piše Damijan, se to nanaša na prejšnjo Janševo vlado, ko je BS obstruirala načrte vlade glede sanacije bank.

Vlogo centralne banke ocenjuje kot še posebno problematično, ker so vse tri največje banke v državni banki. EK dvomi, da je BS sposobna neodvisno oceniti potrebe bank po sanaciji oziroma dokapitalizaciji.

Bruselj: Ni nikakršnih pogovorov

V Evropski komisiji so v odzivu na pisanje časnika povedali, da v EU ne potekajo nobeni pogovori o programu pomoči za Slovenijo, poroča STA.

Možnosti postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij pa niso želeli komentirati, spomnili so le, da bo komisija o tem odločila 29. maja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 20:42 7. Maj 2013.

    ...pa ne samo Bruselj....tudi večina Slovenije razmišlja o prisilni upravi in vladi...

  • 14:45 7. Maj 2013.

    ČE IMAMO TAKO PAMETNE EKONOMISTE, DOKTORJE ZNANOSTI, KI NAM PAMETUJEJO - NAJ JIH VLADA DOLOČI V SPECIALNO SVETOVALNO SKUPINO IN …

  • 12:42 7. Maj 2013.

    Zgodovina se ponavlja. Ker je Janze svoje ovčice prepričal, da so pri nas vsi, ki ga ne marajo komunajzi, so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.