Bruselj verjame v uspeh Slovenije

Foto: Žurnal24 janez_janÅ¡a_barroso_bobo_611_01
Predsednik Evropske komisije Barroso je prepričan, da bo slovensko predsedovanje EU v prvi polovici prihodnjega leta uspešno.
Oglej si celoten članek

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je po srečanju s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo v Bruslju izrazil prepričanje, da bo slovensko predsedovanje Uniji v prvi polovici prihodnjega leta uspešno. "Vse razloge imam za to, da verjamem, da bo Slovenija vodila uspešno predsedovanje v tem ključnem času za EU," je poudaril. Slovenija bo predsedovanje po podpisu nove pogodbe začela v "dobrem vzdušju", pa je poudaril premier Janša.

"Slovenija geografsko ni največja država, je pa zelo velika po svoji evropski predanosti," je povedal Barroso. Dodal je, da bo Slovenija predsedovanje začela kmalu po podpisu nove, reformne pogodbe EU, kar pomeni, da se bo lahko takrat EU osredotočila na področja, pomembna za državljana, med njimi na rast in zaposlovanje.

Barroso zaradi odprtega vprašanja napovedane uveljavitve hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranu (ERC) za članice EU ne pričakuje nikakršnih problemov med slovenskim predsedovanjem. "To vprašanje ne bo imelo negativnega vpliva na delo slovenskega predsedstva," je poudaril.

Barroso zaradi odprtega vprašanja napovedane uveljavitve ERC za članice EU ne pričakuje nikakršnih problemov. © BOBO

 
"Vemo, da je Slovenija trdno zavezana evropskim vrednotam in projektu," je Barroso pojasnil svoje prepričanje in dodal, da verjame v rešitev v "duhu dobrih sosedskih odnosov". Janša pa je ob tem vnovič poudaril, da predvolilna kampanja na Hrvaškem ni pravi čas za odgovore na takšna vprašanja. "Vsako komentiranje teh vprašanj pomeni sodelovanje v volilni kampanji sosednje države, čemur se poskušam v največji možni meri izogniti," je dejal.

Korak za korakom v EU
Janša se je v Bruslju odzval tudi na poročila Evropske komisije o napredku držav Zahodnega Balkana na poti v EU. Poročila so "realistično kritična" , možnosti za konkretne korake naprej kljub temu obstajajo, je ocenil. "Kolikor bo v moči slovenskega predsedstva v prvi polovici leta 2008, bomo storili vse, da do teh korakov pride čim prej," je zatrdil in dodal, da je izpolnjevanje kriterijev za vstop v EU ključno in dolgoročno tako v interesu EU kot držav kandidatk.

"Možnosti za konkretne korake naprej vseeno obstajajo," je ocenil in kot primer izpostavil parafiranje sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju s Srbijo, ki ga je Bruselj napovedal za sredo. "Vesel sem novice, da bo jutri podpisan sporazum s Srbijo. To je eden od tistih korakov, za katere sem apeliral v pismu evropskim voditeljem" , je povedal.

S prihodnostjo Srbije je povezano tudi vprašanje Kosova, glede katerega je Janša poudaril, da je treba pred kakršnimikoli odločitvami počakati na poročilo pogajalske trojke EU, ZDA in Rusije, ki je predvideno za 10. december.

Glede napredka Makedonije, ki tudi tokrat ni dobila datuma za začetek pristopnih pogajanj, čeprav ima status kandidatke za članstvo od decembra 2005, pa sta tako Barroso kot Janša ponovila stališče komisije, da je za napredek ključno nadaljevanje izvajanja reform. Slovenija je sicer v pomoč Makedoniji in drugim državam na poti v EU ustanovila Center za evropsko prihodnost (CEP), je spomnil Janša. Barroso je ob tem še dodal, da mora biti širitvena strategija "stroga, a poštena" .
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.