Čakajo na parlament

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Ustavno sodišče. Pozvalo DZ, naj pove mnenje o samostojnosti Ankarana.
Oglej si celoten članek

Čeprav se je državni zbor (DZ) o samostojnosti oziroma ustanovitvi občine Ankaran že izrekel, ga je ustavno sodišče (US) – preden samo sprejme dokončno vsebinsko odločitev glede zakona o ustanovitvi občin in določitvi njihovih območij – pozvalo, naj to stori še enkrat. Rok za odgovor je 45 dni.

Presoje za zdaj še ne bo
Do končne odločitve ustavnih sodnikov so vsa volilna opravila v Kopru ustavljena. “V zakonu o US je izrecno določeno, da smo vsako vloženo pobudo za oceno ustavnosti zakona ali drugega akta dolžni poslati organu, ki ga je izdal, in določiti primeren rok za odgovor. Dokler ne prejmemo odgovora parlamenta, ne moremo nadaljevati presoje,” pojasnjujejo nelogično potezo na US. To naj bi bilo sicer skladno tudi z načeli pravičnega postopka – vsak mora imeti možnost, da se izjavi o navedbah nasprotne stranke.

Začarani krog
Formalizmi zdaj tečejo svojo pot: podpredsednik DZ Miran Potrč je za mnenje zaprosil vlado, pa zakonodajno pravno službo in odbor za lokalno samoupravo. Ta se bo sešel, ko bo prejel mnenje omenjene parlamentarne strokovne službe in vlade, nato pa bo oblikoval svoje. Na podlagi tega bo parlamentarna strokovna služba pripravila odgovor za US. To naj bi storili do 3. oktobra.

US ob tem poudarja, da bo kljub obremenjenosti in več kot tisoč odprtim zadevam glede samostojnosti Ankarana in posledično lokalnih volitev v Kopru poskušalo odločiti čim hitreje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.